Boodschappen doen voor een ander

Zes leerlingen van basisschool De Horizon uit Sevenum zijn onlangs met een Boodschappenservice voor Ouderen (BVO) gestart. Inwoners van Sevenum, Kronenberg, Hegelsom en Horst kunnen de kinderen inschakelen om boodschappen voor hun te doen.

Het idee voor de boodschappenservice komt van Jules Elias (11). Hij verveelde zich in het begin van de coronacrisis, toen de leerlingen nog thuisonderwijs kregen, en bedacht dat het wel leuk zou zijn om boodschappen te doen voor ouderen. “Voor de meeste boodschappenservices moet je 16 jaar of ouder zijn. Daarom besloot ik er zelf een te starten”, vertelt hij. Hij vroeg zijn klasgenootjes van groep 7, Mats Kurvers (10), Luka Jeucken (10), Elke Selten (11), Loek Verstegen (11) en Rick Bussemakers (11), of ze hem wilden helpen. In hun omgeving hadden de zes kinderen ook al gemerkt dat met name in deze tijden, ouderen het soms lastig vinden om zelf naar de winkel te gaan. Daarom leek het hen een goed idee deze mensen te helpen.
De eerste stap van BVO was het creëren van een website. Jules: “Die hebben we vorige week donderdag online gezet.” Op die site is onder andere terug te vinden welke producten er wel of niet worden gekocht, geen tabak en alcohol bijvoorbeeld, en hoe de betaling plaatsvindt. De website hebben ze zelf gemaakt, met een beetje hulp van hun ouders. Ze hebben het ook professioneel aangepakt, met ieder een eigen taak. Zo is Jules de eigenaar, zijn Mats, Rick en Luka de managers, Elke assistent en Loek medewerker.
In principe gaan de zes alleen in Sevenum, Kronenberg, Hegelsom en Horst op pad. Ze doen namelijk alles op de fiets. “Behalve als het niet zo ver weg is, dan kunnen we ook op de skeelers gaan”, zegt Elke lachend. “Maar in overleg gaan we ook naar andere dorpen”, meldt Loek. “En we gaan ook altijd met z’n tweeën boodschappen doen.” Overigens is de service niet alleen aan ouderen voorbehouden, ook anderen mogen hen inschakelen. De boodschappenservice is gratis. De kinderen hoeven er niet iets aan te verdienen, zeggen ze. “We willen graag iets goed doen voor een ander doen”, zegt Elke.
Kijk voor meer informatie over de boodschappenservice op sites.google.com/view/bvonl/home

Tekst en beeld: Marieke Vullings