Sevenum krijgt eerste wormenhotel van Limburg

In Sevenum komt binnenkort een wormenhotel te staan. Deze wordt geplaatst op de speeltuin aan de Mulderstraat. In deze kist kunnen buurtbewoners gft-afval verzamelen dat uiteindelijk op natuurlijke basis wordt verwerkt tot compost.

Olivia Roosengarten uit Sevenum is de initiatiefneemster van het project. Ze is haar hele leven bezig met groen en wil nu voor haar buurt een wormenhotel realiseren. “Een wormenhotel is een rechthoekige bak waarin mensen gemakkelijk hun gft-afval kunnen verzamelen”, legt Roosengarten uit. “In de onderkant van de bak zitten wormen die het afval langzaam verwerken tot mest. Deze mest kunnen de deelnemers gebruiken voor hun eigen tuin, plantjes of om af te geven aan bekenden. Het is een heel natuurlijk proces.” Het duurt volgens Roosengarten ongeveer een half jaar tot de eerste echt ‘oogst’ klaar is. “De wormen moeten zich langzaam gaan voortplanten, daarna zal het wat sneller gaan.”

Sponsoring
Een tijdje geleden kwam Roosengarten met dit idee en stapte ze richting de gemeente Horst aan de Maas. “Je ziet de wormenhotels vooral in de Randstad. Hier in Limburg staat er nog geen één. Het is eigenlijk heel simpel, dus ik dacht: waarom ook niet?” De gemeente was meteen enthousiast. “Zij stelde het idee meteen voor aan afvalbedrijf Suez, die hier in de gemeente voor de afvalverwerking zorgt. Ook zij was enthousiast en wilde zelfs een kleine sponsoring doen. Zo’n wormenhotel is namelijk niet goedkoop”, zegt de Sevenumse. “Uiteindelijk vermindert het voor hen ook werk. Het natuurafval wat in het hotel belandt hoeven zij dan niet meer op te halen.”

Samenwerken
Het wormenhotel komt op de speeltuin aan de Mulderstraat in Sevenum te staan. “Voordat we deze bak gaan aanschaffen, zoek ik eerst vijf gezinnen die graag mee willen werken aan het project”, zegt Roosengarten. “Als er genoeg animo is, schaffen we in samenwerking met de gemeente en Suez het wormenhotel aan.” Roosengarten zorgt voor de handhaving van de compostbak. “Ik ga het hotel ook gebruiken en voorzie buurtbewoners van informatie. Als er vragen zijn kunnen ze altijd bij mij terecht.” Ook Groengroep Sevenum schaart zich achter het idee van de Sevenumse. “Het is mooi om te zien dat er veel instanties dit idee willen opzetten. Het zou tof zijn als we nog meer wormenhotels in de gemeente Horst aan de Maas kunnen plaatsen. Ik hoop dat dit idee uiteindelijk in heel Limburg bekend wordt.”

Tekst: Niels van Rens