‘We willen heel graag weer aan de gang’

Sportscholen en fitnessclubs hebben de afgelopen weken actie gevoerd om toch per 1 juni open te kunnen gaan. Zij zijn echter niet de enige die graag weer aan de slag willen. Zo staan ook yogacentra en dansscholen weer te popelen om les te gaan geven. Maar ook zij moeten wachten.

De Nederlandse dansscholen, verenigd in Dansondernemend Nederland, hebben maandag 11 mei een protocol aangeboden aan de overheid. Hoewel ook zij buiten les mogen geven, is dat geen ideale situatie zegt Jacqueline Gielen, docente van Stichting Balletschool Horst. “We hebben geen ruimte om buiten te dansen, die zouden we dan moeten huren. Daarnaast mag je ook niet zomaar overal buiten muziek draaien.” Ook voor de balletschool is het onduidelijk onder welke sector ze nu precies vallen: cultuur of sport. “We vallen zo een beetje tussen de wal en het schip.” Volgens Gielen is er wel al nagedacht hoe er, als het weer mag, binnen les gegeven kan worden. “Kinderen mogen sowieso met meer bij elkaar in de les staan. Voor de volwassenen is dat anders. Dan zouden we kunnen kijken of we de groepen gaan opsplitsen en op meer momenten les gaan geven. Om onze leerlingen toch aan het dansen te houden, staan er op YouTube lessen zodat ze thuis kunnen oefenen. Maar het zou gewoon prachtig zijn als we per 1 juni weer mogen starten. We willen heel graag weer aan de gang.”

Onzekerheid
Niet alleen dansscholen willen graag de deuren weer openen, ook de yogacentra willen de matjes weer uit kunnen rollen. Zij worden echter in dezelfde sector ingedeeld als de fitnessclubs. Dit betekent dat ook zij niet voor 1 september binnen les mogen geven. Erg jammer vindt Monique Litjens van yogacentrum L’Espoir in Horst. “We kunnen namelijk de yogaruimte zo inrichten dat iedereen voldoende afstand van elkaar neemt. Sportscholen mogen onder andere nog niet open omdat er nog niet goed bekend is wat het effect is van aerosolen (wolkjes van minuscule druppeltjes) die vrijkomen. Yoga is echter een rustige vorm van bewegen. Op een terras vliegt er heel wat meer door de lucht, dan tijdens een yogales.” Litjens kan wel lessen in de buitenlucht geven, maar dat noemt ze een lapmiddel. “Als je buiten lesgeeft moet het weer wel altijd goed zijn, we zitten en liggen namelijk veel op de grond.” Ze noemt de onzekerheid het ergste. “Je zorgt dat je alles in orde hebt, neemt alle maatregelen en dan krijg je toch weer de deksel op de neus. In de zomerperiode zijn de meeste yogacentra altijd dicht en we hebben een buffer, maar een sportcentrum gaat altijd door, dus ik begrijp het heel goed dat zij het nu moeilijk gaan krijgen. Aan de andere kant blijven onze onkosten ook gewoon doorgaan. Mochten we op 1 juni toch open mogen gaan, dan kunnen we juni en juli in elk geval nog meepakken. Nee, ik ben niet bang dat mensen gaan weglopen. Ze zijn heel trouw. Wat je geeft dat krijg je ook terug.”

Tekst: Marieke Vullings