Wethouder Rudy Tegels ziet graag weer een bruisend Horst aan de Maas

Rudy Tegels, wethouder economie van gemeente Horst aan de Maas kijkt met trots terug op de afgelopen maanden. Volgens hem hebben de Horst aan de Maasnaren zich van de goede kant laten zien. Hoe de toekomst eruit gaat zien, vindt hij lastig te zeggen.

Een positieve wethouder zit aan het hoofd van zijn werktafel in het gemeentehuis in Horst. Zijn raam staat wagenwijd open en hij kijkt uit op een ‘bruisend’ Wilhelminaplein. “Ik had het graag wat voller gezien”, zegt Rudy Tegels. “Eigenlijk had ik op dit moment uit moeten kijken op proostende mensen. Het is even niet anders.” De horeca is nog dicht. “Hopelijk gaat het allemaal door op 1 juni. Eindelijk dan een biertje doen bij de lokale kastelein en proosten met vrienden. Het is lastig volhouden, maar ik heb vooral respect voor alle ondernemers die nu met de handen in hun haar zitten. Er zijn amper inkomsten en ze moeten het doen met eventuele bezorgorders.”

Harde waarheid
Corona heeft iedereen geraakt, ondernemer of niet. “En juist in de afgelopen weken zie je wat dat doet met mensen. Iedereen zet zich in. Het gaat even niet om geld, rijkdom of succes. Nee, gezondheid, dat is wat telt. Iedereen gaf goed gehoor aan de oproep van Rutte: blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand en let een beetje op elkaar. Ook Horst aan de Maas heeft zich goed ingezet en daar geef ik een dikke pluim voor.” Complimenten vanuit de wethouder, maar naast al die positiviteit, is daar ook de harde waarheid. “Corona heeft de economie van Horst aan de Maas hard geraakt. Hoe hard, is nog niet te voorspellen. We zitten nog in het begin en het is nu schatten op korte termijn. Ik weet niet hoe we hier uit gaan komen.”

Steun
Door goed te overleggen en alles dubbel te checken heeft Horst aan de Maas zich volgens Tegels zich van de beste kant laten zien. “Als ik kijk naar onze ondernemers, dan denk ik dat we optimaal naar hen hebben geluisterd. We hebben zo snel mogelijk een loket opgericht waar zij met vragen terecht konden, er werd een steunmaatregelenpakket ontworpen en ga zo maar door. We zijn er voor de ondernemers. In deze tijd moet je alles op alles zetten zodat er geen bedrijven omvallen.” Hoeveel ondernemers extreem last hebben van de momentele crisis, vindt Tegels lastig te zeggen. “Het raakt bijna iedereen. De schrijnende gevallen zijn bij ons nog niet bekend. Dat zie je pas op langere termijn. We brengen dit zo snel mogelijk in beeld en zodra we iets weten, schakelen we meteen hulp in.” Tegels ziet ook een ander manier van luxe deze dagen. "Mensen kunnen niet meer naar de terrassen, dus nemen ze de terrassen maar naar huis. Je ziet een stijging in de verkoop van bijvoorbeeld speciaal bier en wijn. Om toch nog een beetje van luxe te genieten, alleen dan op een andere manier."

Hulp
Tegels richt zich ook op de initiatieven die de gemeente nu rijker is. “Kijk nu bijvoorbeeld naar sportschool Anco. Een goed voorbeeld van een creatieve ondernemer. Samenwerken met andere lokale bedrijven is zo belangrijk. Daarom ben ik één van de kartrekkers van de koop lokaal-campagne. Koop zoveel mogelijk bij de lokale ondernemer. Dat zijn alle winkels en bedrijven in de dorpen van Horst aan de Maas. Het is zo belangrijk om hen te steunen. Ook nu de horeca weer hopelijk opengaat. Zorg ervoor dat de terrassen weer vol zitten, uiteraard gelet op de richtlijnen van het RIVM.”

Tekst: Niels van Rens