Sportschool Anco is weer in beweging en verhuist naar buiten

Sportschool Anco Lifestyle Centre in Horst gaat weer open. Eigenaar Patrick Bierens zit met de handen in zijn haren en zegt zelf juli niet te halen als hij geen klanten meer mag toelaten. Door een speciale actie waarbij hij lokale ondernemers oproept om hem te helpen, staan nu alle sportapparaten buiten en kunnen zijn klanten alsnog sporten.

“Ik moet wel”, begint Patrick Bierens. “Het is nu of nooit. Ik moet opengaan, want anders haal ik juli niet eens.” Een noodkreet vanuit Bierens dus. Deze gil legde hij neer bij mede ondernemers uit Horst aan de Maas. “Ik heb een aantal bedrijven opgebeld en hen uitgelegd in wat voor positie ik en gevraagd of ze mij alsjeblieft kunnen helpen. Want alleen red ik het niet.”

Beetje boos
Sportscholen mogen volgens het kabinet en het RIVM nog niet open. Het zou nog niet veilig genoeg zijn. Bierens schrok van het nieuws dat hij Anco nog niet mocht openen. “Dat had ik niet verwacht. Waarom mogen wij niet open? Ik voldoe aan alle eisen: er wordt hier 1,5 meter afstand gehouden, klanten worden geïnstrueerd en wij letten erop dat er niet teveel mensen in één ruimte sporten. Alles was al voorbereid en toen kwam dat nieuws. Ik was best een beetje boos.” Bierens zat dus met zijn handen in zijn haar, want er moest iets gebeuren. “Onder de noemer ‘Horster Ondernemers voor Ondernemers’ gaat dit lukken. We zetten allemaal ons beste beentje voor.”

Geen verandering
Inmiddels staat er een grote tent op de parkeerplaats van de sportschool van Bierens. “Allemaal gerealiseerd door Horster ondernemers. Zo heeft bijvoorbeeld een verhuurbedrijf de tent gebouwd en is er ’s nachts bewaking door een beveiligingsbedrijf. Want onze apparatuur staat in de tent opgesteld en om ze aan het eind van de dag op en neer te tillen, dat is niet te doen.” Voor de klant vindt Bierens het belangrijk dat er zo weinig mogelijk verandert. “De helft van onze apparaten staat klaar, maar wel alle soorten die ik heb. In de tent is er plaats voor dertig sporters die fitnessen en buiten zijn er twee ruimtes ingericht om andere sporten te beoefenen.” Klanten kunnen zich 48 uur van tevoren aanmelden via de app van Anco. “Ik moet een goed overzicht hebben wie en hoeveel er komen. Want het moet niet te druk worden. De richtlijnen van het RIVM zijn belangrijk.”

Richtlijnen
Gemeente Horst aan de Maas heeft ook een aantal eisen gesteld aan de sportschool. “Wij komen regelmatig controleren of alles volgens de regels verloopt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “De tent moet ten alle tijden aan drie kanten open zijn, ook als het waait. Daarnaast gelden voor Anco gewoon de richtlijnen van het RIVM.” Bierens is blij dat hij weer open mag. “Echt geweldig, ik ben alle bedrijven, mijn eigen personeel en iedereen die hier aan heeft meegewerkt dankbaar.”

Tekst en beeld: Niels van Rens