VC Trivia: we zitten in de wachtkamer

Volleybalclub Trivia voelt zich opnieuw in de wachtkamer gezet. Voorzitter Ben Kleuskens sprak de gemeenteraad van Horst aan de Maas toe tijdens de raadsvergadering van dinsdag 19 mei. Hierin zei hij dat er een ‘donkere wolk’ boven de club hangt.

VC Trivia ontstond in 2018 uit een fusie tussen de volleybalclubs van America, Hegelsom en Meterik. In dat zelfde jaar kwam de vereniging met een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe binnensportaccommodatie. Door een gemeentelijk onderzoek naar de binnensportaccommodatie in alle kernen werd dit uitgesteld. Tegelijkertijd speelde het onderzoek naar een gezamenlijk sportpark voor voetbalclubs AVV America en RKSV Meterik. Daar werd in eerste instantie ook de nieuwe accommodatie voor Trivia aan gekoppeld. Ook korfbalclub Oxalis, Citaverde College en de basisscholen van Hegelsom en Meterik zouden gebruik gaan maken van deze sporthal. De gemeenteraad van Horst aan de Maas besloot echter in november vorig jaar de twee toch los te koppelen. “Vervolgens zijn we met VC Trivia, korfbalclub Oxalis en de scholen rond de tafel gaan zitten”, licht wethouder Han Geurts toe. “We hebben toen geconcludeerd dat de locatie Meterik voor de sporthal nog steeds de voorkeur heeft. Wel kregen we daarna een seintje van de directie van de basisscholen dat de Tweede Kamer heeft besloten dat basisscholen over drie jaar twee uur in de week bewegingsonderwijs moeten geven. Voor de jongste groepen is de sporthal dan geen ideale locatie. Er gaat dan namelijk veel reistijd verloren. We hebben daarom besloten de gemeenteraad aan het einde van het jaar een compleet raadsvoorstel te doen, waarin ook een oplossing voor het bewegingsonderwijs is opgenomen.”

Bestaansrecht
VC Trivia ziet echter liever dat de gemeente het raadsvoorstel opknipt en nu alvast start met de bouw van de sporthal. De club voelt zich weer in de wachtkamer gezet, zegt voorzitter Ben Kleuskens. Tijdens de raadsvergadering riep hij de gemeenteraad op de wethouder de ruimte te geven nu al met een voorstel voor de sporthal te komen. “Het gaat om het bestaansrecht van onze club.”
Desgevraagd zegt wethouder Geurts dat zijn voorkeur uitgaat naar één raadsvoorstel. “Daarin kunnen we dan opnemen wat de precieze kosten worden, hoe de hal er moet gaan zien en de inrichting van het buitengebied, maar ook wat de scholen nodig hebben voor de gymlessen. Misschien kunnen de jongste groepen les krijgen in een gemeenschapsaccommodatie of buiten. Dat gaan we nu onderzoeken.”

Tekst: Marieke Vullings