Ook de sozen mogen open

De sozen in Horst aan de Maas mogen vanaf 1 juni ook weer open. Het was eerder onzeker wat de gemeente zou doen met de jongerencentra omdat zij eigenlijk vallen onder cultuur in plaats van horeca.

Gemeente Horst aan de Maas kreeg in de dagen na de persconferentie van woensdag 6 mei dezelfde vraag vanuit verschillende sozen: Mogen wij ook open? Want de openjongerencentra vallen in principe onder de noemer cultuur en daarbij vallen ze dus niet onder de horeca. De gemeente hield een speciale spoedvergadering, samen met Veiligheidsregio Limburg-Noord. De conclusie van de bijeenkomst: de sozen mogen weer open.

Eigen gebouw
Maar niet zomaar. Er zit een aantal kleine haken en ogen aan. Zo schetst de gemeente dat Horst aan de Maas twee soorten sozen heeft. “De meeste zijn onderdeel van een gemeenschapshuis van het dorp”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Voor deze sozen zullen dan dezelfde regels gelden als die voor het gehele gebouw.” Ook andere verenigingen die zich er huisvesten, moeten zich hieraan houden. “Dan hebben we ook nog een aantal sozen dat een eigen gebouw heeft”, vervolgt de woordvoerder. “Met deze jongerencentra maken we samen afspraken zodat ze zo goed mogelijk open gaan.”

Concurrentie
Het is niet de bedoeling dat de jongeren de terrassen vóór het gebouw gaan openen. “Nee, de terrassen mogen niet open”, zegt de woordvoerder. “We hebben dit met de Veiligheidsregio afgesproken omdat dan eventueel concurrentie kan ontstaan tussen horecaondernemers in het dorp. Het is zo dat je bij de meeste sozen voor een goedkopere prijs een drankje kunt halen. We willen de lokale ondernemers haar klanten met deze beslissing niet wegnemen. Dat zou jammer zijn.” Hoe en wat de afspraken zijn die gaan gelden voor alle sozen in de gemeente, moet nog blijken uit een tweede gesprek met de gemeente en de Veiligheidsregio. “Rond Hemelvaart weten we meer”, zegt de woordvoerder. “Het is vooralsnog even afwachten. We hopen dat het coronavirus zich niet verspreidt en de horeca dan weer open mag.” Wat wel bekend is voor de sozen is dat er maximaal dertig personen welkom zijn in één gebouw. Net zoals alle horecaondernemingen moeten de jongerencentra zich hier ook aan houden.

Tekst: Niels van Rens