Beduidend minder voedsel in pakketten Voedselbank Limburg-Noord

Gerda van Stelten, voorzitter van Voedselbank Noord-Limburg geeft aan dat de Voedselbank beduidend minder voedsel in de pakketten kan uitdelen. Dit komt volgens haar doordat supermarktondernemers minder voedsel kunnen schenken aan de voedselbank vanwege het hamsteren onder de consumenten.

De Voedselbank kon afgelopen week nog terugvallen op de horeca, legt Gerda van Stelten uit. "Omdat de horecaondernemers hun ondernemingen moesten sluiten, bleven zij met verse producten, zoals groente en fruit, achter. Die producten hebben ze aan de Voedselbank gegeven. Maar toen we donderdag ons gebruikelijk rondje langs supermarktenleveranciers maakten, zijn onze zorgen groter geworden." Volgens Van Stelten kreeg de Voedselbank beduidend minder producten mee vanuit de supermarkten, omdat de voorraad in de winkels snel opraakt vanwege het hamsteren. "Als het hamsteren doorgaat, dreigt bij ons een tekort aan voedsel te komen. Dat is erg zorgelijk. Wij hopen dat de overheid snel een hoofdfonds hier in de regio realiseert waar we op kunnen terugvallen."

Contact vermijden
Van Stelten legt uit dat de voedselpakketten nu in zakken worden gedaan in plaats van in kratten. Hierdoor heeft de Voedselbank minder vrijwilligers nodig. "Verder proberen de vrijwilligers zo veel mogelijk contact te vermijden door afstand te houden en geen handen te schudden. Daarnaast dragen ze handschoenen en worden alle handgrepen regelmatig gedesinfecteerd."
Ondanks dat er een aantal vrijwilligers niet wil komen of ziek is, komt Voedselbank Noord-Limburg geen vrijwilligers te kort. "We hebben hulp gekregen van ambtenaren die niet aan het werk zijn. Denk daarbij aan een leerplichtambtenaar die momenteel niets kan doen. Ik vind het super geregeld dat ze ons komen helpen. We hebben momenteel een wachtlijst aan vrijwilligers." Van Stelten geeft aan de sociale cohesie die is ontstaan, fantastisch te vinden. "Ik vind het hartverwarmend dat er ook via Facebook acties worden bedacht om anderen te helpen."