Blij verrast met digitale schoolomgeving Dendron

Middelbare scholieren kunnen niet meer naar school vanwege het coronavirus. Het schoolleven gaat gewoon door. Is het niet meer met z’n allen fysiek in het klaslokaal, dan wordt het lokaal digitaal en zitten de leerlingen nu thuis achter de computer of tablet. Ben Zwartjes, natuurkundedocent aan het Dendron College in Horst, is blij verrast met het werken in de digitale schoolomgeving.

“Het is wel even wennen, moet ik zeggen”, vertelt Ben Zwartjes. “Je hebt alleen niet echt controle over of iedereen thuis aan het werk is, dat is soms wel lastig.” De leerlingen van het Dendron College werken vanuit thuis op hun computer of tablet via de digitale lesomgeving itslearning. Hierin volgen zij gewoon de lessen van het reguliere rooster. “Ik had er eerst een hard hoofd in, maar ik ben blij verrast. Wel zie je dat een aantal leerlingen weinig tot niets inlevert, maar die blijf je houden in het middelbaar onderwijs. Normaal gesproken spreek je diegene aan in de les, maar dat is nu stukken lastiger.”

Locomotief
Zwartjes begrijpt dat de situatie lastig is. “Ik ben zelf ook zo jong geweest. Ik weet dat ik met een werkwijze als deze ook niet optimaal zou werken. Maar het is nu niet anders en ik vertrouw op mijn leerlingen dat zij in deze periode hun beste beentje voorzetten. Het blijft gewoon raar. Jij bent in het klaslokaal normaal gesproken de locomotief die de leerlingen op stoom brengt, nu ligt bijna alle verantwoordelijkheid bij de leerlingen en ouders.” Zwartjes is blij dat hij al heel wat opgaven natuurkunde digitaal heeft gemaakt. “In de kerstvakantie heb ik toevallig 160 eindexamenopgaves natuurkunde digitaal gemaakt voor mijn collega’s, daar ben ik nu blij mee. Kunnen de leerlingen de komende vier weken mee aan de slag.”

Mochten de leerlingen vragen hebben, is Zwartjes altijd bereikbaar voor advies. “Ik zit thuis voor de computer en leerlingen kunnen mij bereiken via een chatsysteem. Bij ingewikkelde vragen bellen we even. Ik hoop dat het coronaprobleem zo snel mogelijk wordt opgelost, voor nu is het dan even roeien met de riemen die je hebt.”

Tekst: Niels van Rens