Bellen met de burgemeester: maart

Wat doet een burgemeester zoal? Vult hij zijn dagen met bezoekjes aan mensen die 100 jaar of ouder worden of zit hij constant vergaderingen voor? Om voor eens en altijd een duidelijk beeld te krijgen, bellen we aan het eind van elke maand burgemeester Ryan Palmen om te vragen wat hij deze maand heeft meegemaakt. Maart 2020, een maand die Palmen nooit gaat vergeten.

Op de vraag of burgemeester Palmen rustig thuis zit, antwoordt hij meteen: “Nee, nee, ik heb het drukker dan ooit. Dit is het grootste ongemak om te hebben als burgemeester. Je kunt niet meer naar je burgers toe, je afspraken worden veranderd en je moet vooral veel improviseren, want elke dag is anders.”

Waanzinnig
Fijn vindt hij het zeker niet. “Nee, dit is heel onbevredigend. Ook ga ik bijvoorbeeld nu geen ceremoniële activiteiten af en knip geen lintjes door. Ik ben kilo’s afgevallen”, grapt Palmen. “Het is niet fijn om in deze tijd te werken. Maar deze negativiteit wordt omgezet naar zoveel positiviteit als ik al die initiatieven hier in deze gemeente zie. Het is werkelijk waanzinnig om te zien hoe iedereen zich voor elkaar inzet, dat meen ik echt. Dat doet je zoveel als burgemeester, meer kun je van je inwoners niet verwachten.”

Warm
De mailbox van de burgemeester draait overuren. “Ik krijg zoveel positieve initiatieven binnen. Iedereen wil zich op één of andere manier inzetten voor de inwoners in Horst aan de Maas. Ik krijg brieven van inwoners en ook van ondernemers die nu met personeel zitten die ze even niet kunnen inzetten. De vragen zijn heel divers. Een ondernemer uit Grubbenvorst vroeg of hij met zijn personeel de gemeente kon helpen? Wellicht iets administratiefs? Van zo’n berichtjes krijg je het vanbinnen echt warm.”


Crisisteam
Het coronavirus brengt de goedheid en creativiteit in de mensheid naar boven. Maar het is momenteel voornamelijk drama. “Het is even passen en meten, ook bij de gemeente. In het gemeentehuis werken zo min mogelijk mensen, de rest werkt vanuit thuis”, vervolgt Palmen. “Ik werk ook thuis en ben soms met het crisisteam in het gemeentehuis te vinden. Het is heel belangrijk om met dit team in één gebouw te werken. We houden natuurlijk afstand van elkaar.”

Vaderrol
Het is voor Ryan Palmen ook even schakelen, niet alleen op gebied van zijn functie als gemeentelijke vader, maar ook al thuis, als echte vader. “De kinderen zitten ook thuis”, zegt hij. “Je hebt ineens een andere rol als vader. Niet alleen opvoedend, maar nu ook als een helpende hand tijdens de digitale lessen. Je bent voor even een soort docent. Dat is wel wennen, hoor.” Palmen is enthousiast over hoe het digitale onderwijs nu verloopt. “Ik had niet verwacht dat mijn kinderen zo makkelijk de lessen konden volgen. Via YouTube krijgen ze allerlei informatie en ook via andere programma’s.”

Luxecrisis
Als laatste wil burgemeester Palmen alle inwoners op het hart drukken er voor elkaar te zijn in deze moeilijke tijd. “Veel mensen hebben nu pas in de gaten hoe goed ze het hebben. Eigenlijk is de coronacrisis ook een soort luxecrisis. Wij beseffen nu dat we zoveel aan elkaar hebben en aan al die luxe. Denk eens aan de ouderen die nu ‘opgesloten’ zitten in verzorgingstehuizen. Ik heb zoveel respect voor deze groep die juist leeft van bezoekjes. Laat staan de helden die hen verzorgen.”

Tekst en beeld: Niels van Rens