'Door te blijven vernieuwen nog steeds een werkende formule'

In Griendtsveen vond op zaterdag 6 oktober voor de 21e keer het WK Bokkenollen plaats. Tijdens de wedstrijd leggen teams een hindernisparcours af met een dienblad met daarop vier glazen en één flesje bockbier. Het team dat het meeste bier overhoudt én een zo snel mogelijke tijd neerzet, wint. Op zondag 7 oktober werd het WK van de jeugdvariant Limonollen gehouden

In het met zon overgoten Griendtsveen doen op deze zaterdag 115 teams mee. Ze lopen in teams, die bestaan uit twee lopers en één coach. “Alles gaat weer op en top en werkt naar behoren”, zegt Lorin van Asseldonk van de organisatie. “Het is een uniek evenement. En door te blijven vernieuwen is het na 21 jaar nog steeds een werkende formule. Zo hebben we bijvoorbeeld een eetplein en een Bockbierproeverij opgezet. Ook zijn we ieder jaar bezig met het vernieuwen van het parcours.” Dit jaar is het hindernissencomité met vier nieuwe hindernissen gekomen, van de 27 hindernissen die het parcours kent. “De bandenstapel, het labyrint, de Mission Impossible en de Segways zijn nieuw”, vertelt Van Asseldonk. Lachend vervolgt hij: “Het hindernissencomité komt een paar keer per jaar onder het genot van een pilsje samen en dan ontstaan de beste ideeën.”

De deelnemers komen uit alle uithoeken van Nederland en zelfs uit het buitenland doen er teams mee. Vier teams van ‘Mannenavond’ uit Hummelo (Gelderland), doen dit jaar voor de tweede keer mee. “Een vriend van ons komt uit Helenaveen en via hem zijn we hier terechtgekomen”, vertelt één van de teamleden. Een van zijn teamgenoten vervolgt: “Het was weer super om mee te doen en volgens mij ging het ook wat beter dan vorig jaar, hoewel de hindernissen in het water weer zwaar waren.” Een ander voegt toe: “De gezelligheid eromheen is één van de mooiste dingen van het Bokkenollen. En het is ook echt een dorpsfeest, met een sportief element, ook dat maakt het leuk.”

Na het sportieve gedeelte vond er op zaterdag nog een feest plaats in de feesttent op het kanaal. “Ook die feesttent op het water maakt het Bokkenollen uniek”, aldus Van Asseldonk. Om 20.00 uur vond de prijsuitreiking plaats. Dit jaar ging het team ‘Bouwbedrijf Jan van de Laar’ er met de eerste plaats vandoor. In de speciale damescompetitie wonnen ‘Nicht en nicht gaan als een bliksemschicht’. Op zondag werd er nog een variant op het Bokkenollen georganiseerd, speciaal voor de jeugd. Bij dit WK Limonollen waren de dienbladen met frisdrank gevuld, maar werd er eenzelfde parcours afgelegd door de deelnemers. Deze variant voor de aspirant-Bokkenollers was voor de leeftijdsklassen 4 tot en met 6, 7 tot en met 9, 10 tot en met 12 en 13 tot en met 15 jaar.

De organisatie heeft als doel om zich te blijven ontwikkelen in de komende jaren. Veel groter zal het Bokkenollen echter niet worden. “We zitten nu wel aan het maximum aantal deelnemers. We hebben niet de ruimte voor meer mensen en het zou vooral qua tijd ook niet haalbaar zijn. De teams zijn hier op zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur aan het lopen.” Toch zijn er nog genoeg ontwikkelpunten aan te wijzen, volgens Van Asseldonk. De organisatie wil de komende jaren blijven doorgaan met vernieuwen en wil daarnaast professioneler worden. “Met een LED-scherm hebben we daar dit jaar al de eerste stap in gezet”, zegt Van Asseldonk. “En die lijn willen we graag doorzetten.”