Onderzoek verbinding centrum met Gasthoêsplein

Gemeente Horst aan de Maas onderzoekt momenteel of de driehoek Herstraat-Kerkstraat-Gasthuisstraat in Horst, net als het toekomstige Gasthoêsplein, autovrij wordt of autoluw. Wethouder Eric Beurskens verwacht daar voor de zomer meer duidelijkheid in te hebben.

Na carnaval wordt gestart met de aanleg van het Gasthoêsplein. Het gedeelte voor de Mèrthal en ’t Gasthoês wordt geheel autovrij. Automobilisten die naar het centrum willen, moeten dan voortaan omrijden via de Dr. van de Meerendonkstraat of Kranestraat. Tussen de Linnenstraat en Gasthuisstraat komen paaltjes, het restaurant op de hoek krijgt een ontheffing.

Autovrij of autoluw
Het Gasthoêsplein moet straks ook een verbinding krijgen met de rest van het centrum. Daarvoor is het wel nodig om de verkeerssituatie in de driehoek Herstraat-Kerkstraat-Gasthuisstraat aan te passen, aldus de gemeente. “Daarvoor zijn twee opties”, licht wethouder Beurskens toe. “Of deze hoek wordt geheel autovrij, net als de rest van het Gasthoêsplein, of autoluw. Door middel van bijvoorbeeld drempels ontmoedigen we dan automobilisten om deze route te nemen.” Mocht de gemeente voor de eerste optie gaan, dan kan verkeer vanaf de Venloseweg, in tegenstelling tot nu het geval is, de Gasthuisstraat inrijden. “Het Antoniuspark moet namelijk wel bereikbaar blijven”, aldus Beurskens. Verkeer vanaf de Herstraat kan dan voor de route Americaansweg of St. Josephstraat kiezen.
In de raadsvergadering van dinsdag 4 februari lieten buurtbewoners van de St. Josephstraat weten niet blij te zijn met alle ontwikkelingen. Zij vinden dat ze niet goed op de hoogte zijn gehouden en vrezen een toenemende drukte van autoverkeer in hun straat. Volgens Beurskens blijkt uit eerdere berekeningen dat de St. Josephstraat en Americaanseweg wat betreft capaciteit meer verkeer aan kan. “De St. Josephstraat bijvoorbeeld kent nu een intensiteit van 450 voertuigen per dag. De maximale capaciteit is 5.000.” Hij geeft aan dat er inmiddels een tweede gesprek met de buurt heeft plaatsgevonden en dat zij bij verdere ontwikkelingen worden betrokken.

Tekst: Marieke Vullings
Impressie: Peter-Jan Strik, Kempen Creëert