11 vragen aan prins Johan I van CV de Kroeënekraan en Piëlhaas Kronenberg en Evertsoord

Elke week stelt HALLO Horst aan de Maas prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is Johan Engels ofwel Johan I aan de beurt

Wie ben je?
Mijn naam is Johan Engels, met de carnaval prins Johan I van carnavalsvereniging De Kroeënekraan en Piëlhaas. Ik woon in Kronenberg samen met mijn vriendin Silvie en mijn twee dochtertjes Jalou (3) Romee (8 maanden). Jalou is super trots dat papa prins en mama prinses zijn deze carnaval, zelf gaat ze ook als kleine prinses verkleed. Ze droomt ervan om ooit ook een grote prinses te worden. Verder ben ik zelf nog actief lid van SV Kronenberg waar ik voetbal in het derde elftal, en maak ik deel uit van het bestuur. Ook ben jarenlang bestuurslid geweest, in diverse functies, van de stichting jeugdcarnaval Kroeënekraan en Piëlhaas.

Waar werk je?
Ik ben sinds 2015 werkzaam bij Janssen de Jong Bouw Zuid B.V. als controller voor zowel de afdeling Nieuwbouw als voor OnderhoudPlus, de onderhoudsafdeling van het bedrijf. Het is van oudsher een Venloos bedrijf en ze weten dus wat carnaval inhoudt. Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar Son en Breugel, maar ook daar weten ze wat carnaval vieren is. Nadat wij als nieuw prinselijk trio waren uitgekomen en de collega’s waren geïnformeerd reageerden ze allemaal uiterst verrast, dat hadden ze namelijk niet achter mij gezocht. Maar toen ik weer voor de eerste keer op kantoor kwam, was mijn hele kamer versierd.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Mijn naam werd al verschillende jaren genoemd als mogelijke prins, maar dit jaar had ik het eigenlijk niet verwacht. Totdat er op 28 oktober ’s morgens een geheimzinnig briefje op de mat lag, ik dacht meteen: zou ’t dit jaar dan toch echt gaan gebeuren? Een paar dagen later kwam vorst Paul daadwerkelijk de vraag stellen of ik de 61e prins van de Kroeënekraan en Piëlhaas wilde worden. Dat was natuurlijk een hele eer. Samen met prinses Silvie en adjudanten Guus en Luuk ga ik dit jaar voorop tijdens carnaval in Kronenberg en Evertsoord.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Omdat mijn naam al verschillende jaren genoemd werd, had ik daar in het begin toch wel schrik voor. Ik heb niet echt een pokerface, dus ik was bang dat als mensen mij gingen verdenken en vragen gingen stellen, ik snel door de mand zou vallen. Gelukkig ging er in Kronenberg en Evertsoord al snel een aantal andere namen rond als mogelijke prins, waardoor ik het redelijk gemakkelijk geheim kon houden. Niemand had het verwacht.

Wat betekent carnaval voor je?
Voor mij is het carnavalsgevoel dat je samen met iedereen carnaval kunt vieren in je eigen dorp. Carnaval waar iedereen, jong en oud bij aanwezig kan zijn en er samen één groot feest wordt gemaakt.

Hoe ging jij vroeger verkleed tijdens carnaval?
Dat was ieder jaar eigenlijk wel verschillend. Natuurlijk de standaard outfits zoals soldaat of cowboy, maar ik kan me ook nog herinneren dat we op de basisschool met vriendjes meededen aan de carnavalsmiddag verkleed als de smurfen. Blauw geschminkt en met een witte kussensloop als muts.

Waar kun jij tijdens carnaval echt niet zonder?
Vrienden. Carnaval vier je niet alleen, maar samen. Wij zijn inmiddels op een leeftijd gekomen dat iedereen zich is gaan settelen en dat brengt toch met zich mee dat je elkaar wat minder ziet dan vroeger. De carnavalstijd is dan een mooie tijd om elkaar meer te zien, samen te feesten en carnaval te vieren, en natuurlijk moet er ook wat gedronken worden.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Het is in Kronenberg en Evertsoord inmiddels een traditie aan het worden dat de prins daags na het uitkomen een open huis geeft. Wij hebben er dit jaar voor gekozen om bij adjudant Guus in Evertsoord een tent te zetten, en het open huis hier te vieren. Zo’n tent geeft toch wat extra sfeer. Samen met de geweldige dj, en alle mensen die speciaal voor ons waren gekomen hebben we er vanaf minuut 1 één groot feest van gemaakt. Een feest dat doorging tot de late uurtjes.

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?
Ieder jaar ontstaan er natuurlijk weer nieuwe carnavalshits en dit jaar is bij ons de remix van Böhmischer Traum een hit, maar als ik kijk naar de echte Limburgse liedjes is 'Vandaag' van W-Dreej natuurlijk echt een carnavalskraker. Onze dochter Jalou 'Droeëmt ’t liefst met de oeëge aöp'.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Op advies van enkele ervaringsdeskundigen heb ik de hele week vrij genomen. De week voor carnaval heb ik ook grotendeels vrij in verband met ziekenbezoeken, bezoekjes aan school en de kinderopvang. Dat zullen zeer mooie maar intensieve dagen worden. Ik denk dat ik na Aswoensdag wel wat tijd kan gebruiken om bij te komen. Samen met Silvie kan ik dan ook weer wat extra tijd doorbrengen met Jalou en Romee en hopelijk valt het mee met het spreekwoordelijke zwarte gat.

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2021?
Dat is moeilijk te zeggen. Het zou kunnen dat het na al die jaren weer eens tijd wordt voor een prins uit de raad van 11. Maar Rob Hofmans of Eric Louwers zijn ieders geval zeer geschikte kandidaten.