Harry

‘Dat zit bie ôs in de femilie.’ Mijn lengte: zonder twijfel van mijn moeders kant. Koppigheid: sorry pap, maar dat komt toch duidelijk van jou.

Dat ik uit een grote familie kom is een understatement. Een snelle optelsom van beide kanten levert zo’n 17 ooms en tantes op en 40 neven en nichten. En dan tel ik de aanhang en vierde generatie nog niet mee. Sommigen zie ik wekelijks, anderen misschien één keer per jaar tijdens een familiedag en weer anderen heb ik al drie jaar niet meer gezien. Maar als je elkaar dan tegenkomt is het als vanouds en haal je herinneringen op aan paaseieren zoeken op de Diekerhei en sinterklaasavonden bij opa en oma van ‘Dolly’.
Je familie heb je niet voor het uitkiezen. Als kind droom je er misschien van om prinses te worden, maar ik denk dat als je echt met een kroontje wordt geboren, de realiteit soms hard aankomt. Het staat nu eenmaal vast dat je later de troon over gaat nemen, ook al zou je eigenlijk voor een carrière in het onderwijs willen gaan. Denk aan koningin Juliana die liever gewoon moeder en huisvrouw was geweest. En het meest recente voorbeeld van Harry en Meghan. Genoeg van alle verplichtingen die een koninklijke titel met zich meebrengt, hebben ze het publiekelijk ‘uitgemaakt’ met de koningin en zijn ze naar Canada vertrokken. Al kun je je afvragen of mensen die het leven in de schijnwerpers gewend zijn, al die aandacht uiteindelijk niet gaan missen. Wat wel zal blijven is de familieband. Ook nu weer een voorbeeld uit de Engelse koninklijke familie. Prins Andrew heeft het erg bont gemaakt de afgelopen tijd en hij moet zich nu gedeisd houden, maar hij blijft wel de zoon van de queen.
Gelukkig komen dat soort dramatische taferelen niet in mijn familie voor. En met die familieband zit het wel goed. ‘Dat zit nou ïenmaol bie ôs in de femilie’.

Marieke