11 vragen aan prins Jop I van CV D'n Tuutekop Hegelsom

Elke week stelt HALLO Horst aan de Maas prinsen voor die dit jaar de scepter mogen zwaaien in de gemeente. Deze keer is Jop Wilbers uit Hegelsom aan de beurt.

Wie ben je?
Mijn naam is Jop Wilbers, 27 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin Kim Peeters in Hegelsom. Wij vinden het geweldig dat we dit jaar het prinselijk paar mogen zijn van carnavalsvereniging D’n Tuutekop. Ons huis en de straat is prachtig versierd door onze buurtgenoten.

Waar werk je?
Vanaf mijn 17e tot mijn 26e ben ik in dienst geweest van het ministerie van Defensie, waar ik werkte bij de afdeling technische dienst. In 2014 ben ik gestart met de deeltijdopleiding HBO werktuigbouwkunde die ik in mijn avonduren volgde. Nadat ik deze opleiding heb afgerond ben ik in oktober 2018 gestart bij Marel Stork Poultry Processing als Field Service Ingenieur.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?
Het was een enorme eer dat ik als prins werd gekozen door de prinsencommissie. Op het moment dat ik werd gevraagd waren wij samen op reis in de Filipijnen. De prinsencommissie belde mij door te videobellen. Dit kwam voor ons als een grote verrassing. We waren beide erg enthousiast. Tijdens carnaval word ik bijgestaan door mijn prinses Kim en mijn twee adjudanten, Berton van Rens en Arjan Stappers. Beide adjudanten zijn goede vrienden van mij.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?
Voor mijn werk ben ik vaak in de weekenden naar het buitenland. Enkele weken geleden had ik al bij vrienden en familie laten vallen dat ik begin januari naar het buitenland moest voor het werk. Bij familie en vrienden was dit heel normaal, waardoor zij absoluut geen vermoeden hadden dat ik eventueel prins zou kunnen worden. Daarnaast ben ik nog een ‘jonge’ prins, waardoor veel mensen niet aan deze leeftijdscategorie hadden gedacht.

Wat betekent carnaval voor je?
Ieder jaar kijk ik weer uit naar carnaval. De sfeer en de gezelligheid met vrienden vind ik super. In 2017 zaten we met alle vrienden in de boerenfamilie. Het was een geweldige ervaring om carnaval net wat anders te ervaren. Het is mooi om te zien hoe Hegelsom ieder jaar opnieuw de zaal weer op z’n kop zet.

Hoe ging jij vroeger verkleed tijdens carnaval?
Vroeger ging ik verkleed als cowboy of soldaat. Een paar jaar geleden hebben we met wat vrienden een Teletubbie-pak gekocht. Ik ging toen als Lala naar de Hôrster Carnavalsparade.

Waar kun jij tijdens carnaval echt niet zonder?
De uittrekkende groep. Met z’n allen zorgen we ervoor dat we er keer op keer weer een fantastisch feest van maken. Een gedeelte van mijn vriendengroep zit in de raad van elf. Het is daarom extra 'sjiek' om prins te mogen zijn en dit met hen te mogen vieren.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?
Alle activiteiten zijn voor mij hoogtepunten. Ik probeer van iedere activiteit te genieten en er een knalfeest van te maken. Mijn uitkomen tot prins was super, het was voor iedereen een grote verassing. Zondag 26 januari was onze receptie, een geweldige dag om nooit te vergeten. De volgende dag werd er bij ons eieren gegeten. Dit jaar organiseert Hegelsom de Sleuteloverdracht. Buiten dat gaan alle activiteiten kei ruig worden, maar ik kijk wel uit naar deze activiteit.

Welk carnavalsnummer hoort echt bij vasteloavend?
Ik heb niet specifiek één carnavalsnummer. De liedjes waar we lekker op kunnen hossen en springen zijn voor mij goede carnavalsnummers.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?
Na Aswoensdag heb ik nog één dagje vrij. Donderdag zal een rustige dag worden, ik denk vooral uitslapen en nagenieten. Vanaf vrijdag begin ik weer met werken. Het zal wel even wennen zijn om het feesten los te laten. We gaan er daarom nu extra van genieten.

Wie zou jouw meest geschikte opvolger zijn in 2021?
Dat laat ik aan de dorpsgenoten over. Ieder jaar worden dezelfde namen genoemd. De prinsencommissie weet ieder jaar weer de dorpsgenoten op het verkeerde been te zetten, waardoor het uitkomen altijd tot het laatst weer een verrassing blijft.