‘Het gaat vaak over kanker, maar ook gewoon over de vastenaovend’

Het was op dinsdag 4 februari Wereld Kankerdag. Helaas waren er veel mensen die dinsdag stilstonden bij hun dierbaren. Ook riep deze dag bij overlevenden herinneringen op. Margreet Hovens uit Tienray is al jaren genezen van de ziekte, maar doet nog steeds aan yoga met mensen die te maken hebben (gehad) met kanker.

Ze viel in een zwart gat, de periode nadat Margreet genezen was van de ziekte kanker. In 2002 werd ze genezen en had het na deze periode heel zwaar. “Ik voelde mij totaal niet lekker en had last van extreme vermoeidheid”, vertelt Margreet. “Ik was niet fit en kon ook niet echt mijn verhaal kwijt. Natuurlijk kon dat wel bij mijn naasten, maar dat is toch anders dan bij lotgenoten. Totdat ik een advertentie in een Venlose krant zag staan.”

Warm bad
Vanaf dat moment veranderde Margreets leven. “Het was een advertentie van het Toon Hermans Huis in Venlo. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen die te maken hebben of te maken hebben gehad met kanker. Het is een soort van veilig huis waar je terecht kunt met je gevoelens, gedachten of andere zaken. Toen ik daar voor het eerst kwam, het klinkt heel raar, maar ik voelde mij meteen thuis. Het was echt een warm bad. Ik voelde mij begrepen door lotgenoten en kon er nu over praten met mensen die het ook meegemaakt hadden. Ik ben nog steeds blij met deze stap.”

Iedereen begrijpt elkaar
Margreet begon met het volgen van yogalessen binnen het Toon Hermans Huis. “Het is geen moderne yoga die vooral op YouTube te vinden is. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen niveau. Het is een soort mix van yoga, ademhalingsoefeningen en mindfulness.” Margreet probeert elke woensdag langs te komen. “Ik krijg les van Thera Emonts, zij snapt precies hoe wij ons voelen. Wij stappen allemaal binnen met een rugzak en Thera weet hoe daarmee om te gaan. Na de oefeningen drinken we nog een kopje koffie. Dan gaat het vaak over kanker, maar het kan ook zomaar gaan over de ‘vastenaovend’.” Alles is bespreekbaar binnen de yogagroep. “Dat maakt het ook een hele goede les, iedereen begrijpt elkaar. We kunnen bij ieder ons verhaal kwijt want we zijn allemaal lotgenoten.”

Brug te ver
Plannen zijn er om in Horst aan de Maas ook een Toon Hermans Huis te starten. “Ik hoop dat er een komt”, zegt Margreet. “Ik ben namelijk van alle yogagroepen binnen het Toon Hermans Huis in Venlo de enige uit de gemeente Horst aan de Maas. Het is toch raar dat ik de enige ben? Ik weet zeker dat er hier genoeg mensen zijn die dit soort lessen ook nodig hebben, al loop je gewoon een keer binnen. Misschien is het letterlijk en figuurlijk een brug te ver om richting Venlo te reizen. Is het het Venloos dialect of iets anders? Ik weet het niet.”

Zegje
Daarom pleit Margreet ervoor dat er ook lessen komen in de gemeente Horst aan de Maas. “Dat zou veel mensen goed doen. Het is de beste stap die ik ooit heb gezet. Om een Toon Hermans Huis op te zetten in onze gemeente, vergt wel veel inspanning, tijd en geld. Ik hoop dat door middel van mijn zegje er meer mensen geïnteresseerd zijn in een dergelijke ontmoetingsplek. Het is gewoon heel belangrijk om er over te praten, het doet je echt goed.”

Tekst en beeld: Niels van Rens