UIT Horst aan de Maas: Rik Maes

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Rik Maes (45), opgegroeid in Grubbenvorst, maar inmiddels bijna 25 jaar woonachtig op Aruba.

Rik werd geboren in Grubbenvorst en groeide op op de tuinbouwboerderij van zijn ouders. Hij had er een fijne, onbezorgde jeugd en doorliep zijn schooltijd tamelijk zorgeloos. Na de basisschool volgde hij de LAS en daarna de MAS met een extra jaar op de IPCD-school in Horst. “Toen ik 19 was, was ik klaar met leren. Ik was één van de laatste dienstplichtigen, dus werd ik na mijn schooltijd opgeroepen voor dienstplicht.” Van vrienden had Rik gehoord dat de land- en luchtmacht niet erg interessant waren. “Ik heb aangegeven dat ik daar dus niet mijn dienstplicht wilde vervullen. Zo kwam ik bij de marine in Den Helder terecht als logistiek dienstverzorger.” Dat beviel hem goed, zo goed zelfs dat hij ermee instemde om na de dienstplicht voor een extra jaar bij te tekenen. Zijn verlengde dienstplicht vervulde hij echter niet in Nederland: daarvoor vertrok hij in juni 1995 naar Aruba.

Vastgoedbeheer
“Dat was een mooie tijd”, zegt Rik. “Het beviel me zo goed op Aruba, dat ik graag wat langer wilde blijven na mijn dienstplicht. Het stressniveau ligt hier lager en die relaxedheid paste wel bij mij als Limburger.” Hij was bovendien nog niet klaar om terug te gaan naar Nederland en daar te settelen. “Thuis wachtte het huisje-boompje-beestjeleven op me. Dat trok me niet zo.” Tot 2006 werkte hij, uitgezonderd van een kort uitstapje naar een baan binnen een hoveniersbedrijf, op Aruba in de horeca. “Toen mijn lichaam begon te protesteren wist ik dat ik iets anders moest gaan doen, maar wist niet wat.” Hij kwam terug naar Nederland. “In eerste instantie wilde ik kijken of ik kon blijven om daar een bestaan op te bouwen, maar ik kwam in een ambtelijke molen terecht waar ik horendol van werd. Ik ben maar een paar weken in Nederland gebleven, toen ben ik maar weer snel terug naar Aruba gegaan.” Toen hij weer terug was op het eiland, bood een bekende hem een baan aan in het vastgoedbeheer. “Dat heb ik zes maanden gedaan om te zien wat het inhield, dat beviel goed en dus ben ik daarna in diezelfde sector voor mezelf begonnen met een bedrijfje: Limbo Aruba.” Inmiddels heeft Rik een goedlopend makelaarskantoor (Clearly Realty), waarin hij zich vooral bezighoudt met de verhuur en beheer van vakantiehuizen op het eiland. Via zijn werk heeft Rik zijn Canadese vrouw Karen ontmoet, met wie hij inmiddels samenwoont.

Dorp veranderd
Op Aruba is het altijd zomer, maar toch zijn het niet de herfst en de winter, maar de zomers die Rik het meest mist van Nederland. “In de zomer zijn er in Horst aan de Maas overal kermissen en activiteiten zoals het OLS, waar je lekker naar toe kunt. Dat vond ik altijd erg gezellig toen ik nog in Grubbenvorst woonde.” Lachend voegt hij toe: “De ijsjes van ‘Tedje’ (Clevers, red.) mis ik ook. Zo’n lekkere ijssalon hebben we hier niet.” Hoewel hij niet zeker weet of hij voor altijd op Aruba blijft wonen – met name vanwege de hitte op het eiland – weet hij wel dat hij niet meer voorgoed terug naar Nederland komt. “Ik kom nog ieder jaar terug naar Grubbenvorst om familie en vrienden te bezoeken, maar ik heb mijn leven daar nooit opgebouwd. Bovendien is het dorp veranderd. Als ik er nu kom, dan voelt dat meer als vakantie waar je iedereen kent. Alleen bij mijn ouders op de boerderij voel ik me nog echt thuis.” Hij legt uit waar dat aan ligt: “Het Grubbenvorst waar ik ben opgegroeid is in 25 jaar veel veranderd en is dus mijn ‘Grubbenvorst’ niet meer. Iedereen heeft het altijd maar druk druk druk. Als ik in Nederland met iemand af wil spreken, dan moet ik dat al plannen als ik nog op Aruba ben. Hier op Aruba is het leven langzamer en kun je gewoon binnenlopen als je iemand wilt zien, net als in Nederland in de jaren 70 en 80 toen ik opgroeide. Het is hier veel gemoedelijker en rustiger en dat past beter bij mij.”

Tekst: Aniek van den Brandt

Foto: Rik met zijn moeder op Aruba