Melderslose 'speeltuin'

Ze kenden elkaar een aantal maanden geleden nog niet, maar sinds 1 januari vormen ze, al zeggen ze het zelf, een prima duo. Roel Baas en Mark van Rensch zijn de nieuwe directeuren van Openluchtmuseum De Locht in Melderslo. “We willen de gasten de geschiedenis binnen De Locht laten herbeleven.”

Intussen kennen ze elkaar een tijdje. “We hebben er echt veel zin in”, vertelt Baas. “Het is geen doodnormale functie waar je verantwoordelijk voor bent.” Van Rensch vult aan: “Het is een eervolle functie. De Locht is eigenlijk het DNA van de gemeente Horst aan de Maas. Binnen deze muren ligt zoveel geschiedenis en verhalen verborgen, daar mag je als regio, maar ook als directeur eigenlijk alleen maar trots op zijn.”

Sleutel
Veel van het directeurschap hebben de heren binnen het openluchtmuseum nog niet geproefd. “We zijn echt net in dienst”, vertelt Baas. “We hebben beiden een universele sleutel gekregen waarmee we overal binnen kunnen. Ik had gisteren een uurtje vrij en ben toen heel nieuwsgierig door het museum gezworven en heb achter elk deurtje gespiekt. Het verbaasde me iedere keer weer.” Want Baas en Van Rensch krijgen nu hun eigen ‘speeltuin’ tot hun beschikking. Eentje waar ze met heel veel zin aan zijn begonnen. “We hebben natuurlijk heel veel ideeën”, zegt Van Rensch. “We willen ons ook gaan richten op de toekomst, met nóg meer beleving binnen het museum.”

Imago
Want het woord ‘museum’ heeft toch een beetje een oubollig imago en volgens de heren past die totaal niet bij De Locht. “Wij zijn een openluchtmuseum die de gast de geschiedenis laat ervaren maar ook een doorkijkje geeft naar de toekomst. Dat vinden we beiden heel belangrijk. Dit doen we al door middel met allerlei activiteiten, maar in de toekomst willen we daar nog meer de nadruk op leggen. De Locht moet geen museum zijn waar je één keer in de tien jaar naartoe gaat, maar waar je juist een aantal keer per jaar binnenloopt. We willen blijven verrassen en vernieuwen.”

DNA van de regio
Beide heren belandden op de directeursstoel door te reageren op een vacature. “We kenden elkaar niet eens. Totdat het zeker was dat wij het zouden worden”, legt Baas uit. “Toen wilde ik Mark toch wel graag in levende lijve ontmoeten en het klikt heel goed tussen ons. En wat betreft interesses en ervaring vullen we elkaar goed aan. Zo kom ik zelf uit high tech-industrie en heeft Mark weer veel ervaring met recreatie, gastbeleving en personeel.” De binding met de regio hebben ze beiden ook. Van Rensch is hier opgegroeid en Baas woont hier al 30 jaar. “De geschiedenis hier vind ik enorm interessant”, zegt Van Rensch. “Deze gemeente kent een hele rijke historie. Vooral als je kijkt naar de tuin- en landbouw. Bijna iedereen heeft vroeger als vakantiewerker wel in de kassen gewerkt, asperges gestoken of aardbeien geplukt. Dat specifieke DNA van de regio draag je vanzelfsprekend met je mee.”

Glimlach
Een ander belangrijk draagvlak van Openluchtmuseum De Locht zijn de vrijwilligers. “We hebben hier niemand rondlopen die betaald krijgt, zegt Van Rensch. “Dit museum leeft op vrijwilligers en die vinden wij extreem belangrijk. Ik zie De Locht als een hippe, moderne organisatie, want als vrijwilliger heb je hier ontzettend veel keuze om iets bij te dragen of om te ontwikkelen. Horeca, onderhoud, receptiewerk, geven van rondleidingen, administratief werk of werken als DTP’er, het kan hier allemaal.” Het belangrijkste voor beide heren is samen doorgaan met glimlachen. “De vorige directeur, Henk Kemperman, had als motto: ‘alles met een glimlach.’ Deze warme glimlach willen we vanuit onze medewerkers vooral terug laten weerspiegelen op onze gasten.”

Tekst en beeld: Niels van Rens