Daling in bestrijdingskosten eikenprocessierups

De kosten van de bestrijding van de eikenprocessierups zijn in 2019 in Horst aan de Maas gedaald, in tegenstelling tot andere gemeenten. Dat komt onder meer door de voorzorgsmaatregelen die zijn getroffen in het jaar ervoor.

Met man en macht werd de afgelopen zomer gewerkt aan de bestrijding van de eikenprocessierups. Het beestje veroorzaakte veel ergerlijke jeuk, vooral bij wandelaars, maar ook bij inwoners die in de buurt kwamen van de rups. De enorme stijging van de aantal nesten heeft flink geld gekost bij verschillende gemeenten. Zo stegen de kosten bij gemeente Peel en Maas met 50 procent. In Horst aan de Maas daalden de kosten juist met ongeveer vijfduizend euro. Dit heeft onder meer te maken met het zetten van de zogenaamde feromoonvallen in het jaar daarvoor.

Investering
Met deze vallen worden vlinders gelokt die de rupsen op een preventieve manier bestrijden, het zijn de natuurlijke aartsvijanden. Wel was er een enorme stijging in bestrijdingskosten in 2018. Dat jaar is er een eenmalige investering in de vallen gedaan. Dit heeft waarschijnlijk preventief gewerkt, waardoor de kosten in 2019 zijn gedaald. De kosten bedroegen dit jaar 35.000 euro, waarvan de kosten van de medewerkerskosten niet zijn meegerekend. De verwachting van gemeente Horst aan de Maas is dat de daling in kosten de komende jaren doorzet.

Tekst: Niels van Rens