‘Ik moest vallen om te realiseren dat het anders moest’

Sinterklaasavond was de druppel voor Elise Mooren (23) uit Horst. “Ik kreeg zoveel prikkels, ik moest even weg”, vertelt ze. Ze bleek te kampen met een burn-out en ging over haar eigen grenzen. Nu is ze weer zo goed als terug en maakt dit probleem onder meer bespreekbaar via Instagram.

Het liefst is Elise met zoveel mogelijk leuke dingen bezig. Wie niet? Maar juist het drukke leventje was één van de oorzaken van de burn-out van de 23-jarige Horsterse. “Ik heb altijd al veel gedaan. Nee zeggen, mijn grenzen aangeven en weten wat goed is voor mij tegenover anderen vond ik toen (2 jaar geleden, red.) heel lastig en dan is je hele week zo ontzettend vol gepland”, vertelt Elise.

Emmer
Veel vrije tijd besteedt ze aan de Nationale Jeugdraad (NJR), jongeren op alle niveaus van de samenleving stimuleren en ondersteunen; zorgen dat jongeren hun kracht kennen, ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen. Daarvoor ging ze in haar derde studiejaar stagelopen bij een gemeente. “Ik had me een beetje verkeken op de inhoud van mijn stage. Het was heel erg gericht op bureaucratie en daar heb ik eigenlijk niets mee. Je begint dan aan iets wat je niet leuk vindt. Daarna ben ik heel druk geweest met onder andere het NJR en ben je bijna elke avond weer weg voor activiteiten. Het is dan wachten op de druppel die de emmer doet overlopen.”

Druppel
En dat gebeurde, wel op sinterklaasavond in huize Mooren. “Je weet hoe zo’n avonden zijn. Heel gezellig, maar je krijgt ontzettend veel prikkels mee. Iedereen is natuurlijk door het dolle heen. Na een tijdje werd het mij te veel. Ik moest weg, snel naar mijn slaapkamer, even rust opzoeken.” Elise realiseerde voor het eerst dat het te veel was geweest. “Ik heb echt mijn eigen grenzen overschreden.” Dus besloot ze te googelen naar haar symptomen. “Ik kon bijna het hele lijstje afvinken en kwam bij een burn-out terecht. Toen dacht ik eens goed na over de afgelopen tijd en kon ik wel concluderen dat het inderdaad niet zo goed met mij ging.” De dag erna belde Elise meteen de huisarts op en al snel had ze een afspraak.

Netflix en chocola
Elise wilde naar een psycholoog en een week later stond daar al de eerste afspraak. Maar toen begon de ellende pas. “Ik raakte in een diep dal. Ik kwam mijn bed niet meer uit en had niet eens energie om beneden een ontbijt te maken. Als er dan een chocoladereep voor het grijpen lag in mijn slaapkamer, was dat dan maar mijn ontbijt. Ik had zelfs de kracht niet om een mailtje te beantwoorden. Ochtenden en middagen struinde ik Netflix af en bleef ik maar onder mijn dekens liggen.” De ouders van Elise wisten er niets van af. “Ik hield de burn-out bewust verborgen voor mijn ouders en veel anderen in mijn omgeving en hield thuis een masker op alsof alles goed was. Ze hadden wel door dat het niet zo goed ging in die periode, maar hadden niet in de gaten dat ik een burn-out had.”

Regen en wolken
Met behulp van haar psycholoog zag Elise langzaam weer wat zonneschijn. “Dat duurde wel even hoor. Ik raad deze periode niemand aan, maar ik ben wel een sterker mens geworden. Ik moest vallen om te realiseren dat het anders moest.” Na deze moeilijke periode vond Elise een nieuwe vriendin in haar mobiel en zo was ze ook veel te vinden op de sociale media, ook op Instagram. “Ik zag deze app eerst als fotocollage voor jezelf, maar later begon ik het anders te gebruiken.” Zo uitte Elise steeds vaker haar gevoelens en gedachten via het sociale medium. “Ik hou totaal niet van die mensen die alleen maar mooie foto’s en video’s van zichzelf op Instagram zetten. Ze laten alleen de mooie kant van zichzelf zien, terwijl het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Er is ook regen en donkere wolken en die liet ik zien.”

Inspireren
Daar kreeg ze heel veel reacties op. “Bijna alleen maar positief en dat deed me ontzettend goed. Daarom zet ik nu ook vaker gewoon een lelijke selfie of iets verdrietigs op Instagram, want zo ben ik toch ook? We zijn niet de hele dag door blij en opgewekt, soms zit het even niet tegen en dat mag iedereen ook weten.” Elise krijgt momenteel elke week wel van een bekende of onbekende reacties dat ze anderen inspireert. “Daar doe je het toch voor? Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Ben gewoon open over jezelf en zet geen nep masker op.” Sinds kort is Elise zelfstandige als trainer en coach en geeft ze trainingen om mensen te laten zien waar ze goed in zijn, jezelf zijn. Eigenlijk precies met wat ze de afgelopen periode heeft geleerd, helpt ze nu anderen.

Menstruatiekrampen
Soms moet Elise zichzelf wel inhouden als ze berichten op social media post, want al zegt ze het zelf: “Ik post echt bijna alles over mezelf. Zo zat ik van de zomer in de trein naar school en ik had ontzettend last van menstruatiekrampen. Heel normaal voor een vrouw, toch? Dus ik knoopte de knoop van mijn broek open zodat ik er minder last van zou hebben. Ook dit postte ik op Instagram. Ik kreeg toen wel wisselvallige reacties. Een aantal mensen vond het grappig en goed dat ik ook dit soort onderwerpen bespreek via sociale media, maar anderen vonden dat ik te ver ging. Tja, ik vind het hartstikke normaal en het mag echt meer besproken worden. Anders blijft er een taboe op hangen. En dat is ook mijn doel, taboes doorbreken.”

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Kirsten Schoeber