'De prijs betekent enorm veel voor ons'

Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) uit Grubbenvorst heeft donderdagavond 21 november de Ondernemersprijs Horst aan de Maas gewonnen. Documentairemaker Ruud Lenssen won de prijs voor beste jonge ondernemer. De uitreiking vond plaats in een uitverkochte Mérthal in Horst.

De ondernemersprijs stond dit jaar in het teken van het thema mens & dier. Presentator Donatello Piras begeleidde het publiek op een interactieve manier door de avond, onder andere door een quiz en het publiek de mogelijkheid te geven om vragen te stellen. Het absolute hoogtepunt was de uitreiking van de winnaar van de ondernemersprijs. Een onafhankelijke jury bepaalde dat NGB de winnaar werd. Naast NGB was ook Stal Thijssen van paardenhandelaar Leon Thijssen en Varketing Group genomineerd. Het laatste bedrijf is een coöperatie dat bestaat uit vijf varkenshouders.

NGB is een samenwerkingsverband van afzonderlijke familiebedrijven uit verschillende sectoren. Pluimveehouders Marcel en Cor Kuijpers werken samen met varkenshouders Martin Houben en Gert-Jan Vullings. Op de Witveldweg in Grubbenvorst staat een gloednieuw gebouw waar nu plek is voor 250.000 van de uiteindelijk één miljoen vleeskuikens. Een kilometer verderop zijn nieuwe varkensstallen gerealiseerd. Die locatie moet op termijn plek bieden voor zo’n 20.000 vleesvarkens, 10.000 biggen en 2.500 zeugen. Een van de innovaties is dat dieren geslacht worden op locatie, waardoor transport overbodig gemaakt wordt en dieren minder stress ervaren worden. Daarnaast wordt door de nieuwe technologie de uitstoot geminimaliseerd.

Marcel Kuijpers liet in een reactie weten dat het winnen van de prijs veel voor het bedrijf betekent. “We hebben met de overtuiging dat we een goed plan hadden altijd gezocht naar maatschappelijk draagvlak. Dat nu deze prijs vanuit de Horster gemeenschap komt, betekent voor ons enorm veel. Ik denk dat we, ook door de lange aanloop van het project (het duurde zo’n 15 jaar voordat de bedrijven gerealiseerd zijn), een interessant verhaal hebben geschreven.” De kracht van NGB zit volgens Kuijpers met name in het plezier dat ze hebben in het samen ondernemen. “Daardoor is de innovatiekracht en daadkracht bij ons zo groot”, stelt hij.

In de categorie jonge ondernemer waren Claire de Wart van GEMBER in Horst, Tim Neven en Tim Bergsma van TIM! in Sevenum en documentairemaker Ruud Lenssen genomineerd. Zij presenteerde zich met een pitch aan het publiek dat uiteindelijk Ruud Lenssen als winnaar aanwees. Lenssen won een cheque van 1.000 euro die hij mag besteden voor zijn eigen onderneming.

Tekst: Robert Hesen