Dendron kampt met tekort techniekdocenten

Het Dendron College in Horst kampt met een tekort in techniekdocenten. Vanwege ziekte en afscheid van verschillende personen is de school genoodzaakt technieklessen in de onderbouw te laten te vervallen. Dat meldt Mano Pallandt, teamleider Dendron vmbo 2-4.

De tekort aan docenten heeft in de basis te maken met het tekort aan techniekdocenten in Limburg. Het onderwijs verkeert momenteel in moeilijke tijden en die problemen zijn te zien bij het Dendron College. “Als we een vacature plaatsen, krijgen we daar weinig reacties op”, legt Pallandt uit. “Elke organisatie heeft te maken met het wegvallen van medewerkers door bijvoorbeeld ziekte, pensioen of een carrièreswitch. Als je dan al een tekort hebt, wordt het lastig deze op te vangen.” Binnen de techniekafdelingen van het Dendron College is het aantal docenten krap. Vanwege het tekort heeft de school de beslissing genomen om een aantal lessen in de onderbouw vanaf week 48 en 50 te laten te vervallen. “Het was geen makkelijke beslissing”, zegt Pallandt. “De lessen techniek van vmbo-t kunnen dan helaas niet doorgaan. We hebben gekeken naar welke lessen prioriteit hebben. PTA (lessen met toetsing, red.) en examenlessen gaan dan voor.” Dendron zoekt nu naar een oplossing. “Misschien moeten we klassen samenvoegen, de lessen worden niet op een later tijdstip ingehaald. Dat is inderdaad vervelend, maar ze zijn niet verplicht richting het examen.”

Geen noodplan
Een echt noodplan is er niet, mochten nog meer techniekdocenten uitvallen. “Dan is de enige optie om aan te kloppen bij andere scholen in de regio, maar dat is ook niet makkelijk. Zij kampen vast ook met een tekort. Tot nu toe proberen we alles zo goed mogelijk op te lossen en we hopen dat we vervanging vinden.”

Tekst: Niels van Rens