Leden voetbalvereniging AVV America zetten wethouder buitenspel

Geen bus vol supporters, maar wel boze sportliefhebbers trokken op dinsdagavond 26 november naar het gemeentehuis in Horst. Het ging in dit geval om leden en betrokkenen van voetbalvereniging AVV America. Ze waren boos omdat wethouder Han Geurts het sportcomplex van RKSV Meterik heeft gekozen als voorkeurslocatie en niet een nieuw, gemeenschappelijk sportpark.

“Heeft u enig idee wat deze keuze teweegbrengt in ons dorp”, vroeg Jelle Houben, één van de sprekers namens de leden van AVV America, tijdens het sprekersrecht aan wethouder Geurts. Hij doelt op de voorkeurslocatie van de wethouder die hij in januari dit jaar presenteerde.

Samenbundelen
Sinds 2016 wordt onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie waar de verenigingen AVV America en RKSV Meterik zich gaan huisvesten. Want beide sportparken zijn verouderd en het aantal leden neemt af. Krachten samenbundelen is de enige optie en die optie zien de beide clubs ook. Sterker nog, de jeugdverenigingen zijn al gefuseerd, nu de rest nog. Om deze fusie te realiseren, is er onder andere een goed onderkomen voor de clubs nodig. De vraag rees in het verleden: waar? Na jaren aan onderzoek werd uiteindelijk vanuit het College van B&W besloten dat het huidige sportpark van RKSV Meterik de beste locatie is.

Niet serieus genomen
AVV America is, zoals ze zelf zegt, op haar teentjes getrapt. Want, uit een ledenpeiling bleek dat 71 procent niet wil verhuizen naar zijn buurdorp. Enkele redenen zijn de afstand, onveiligheid met reizen en de kosten. Daarom willen beide besturen graag een locatie tussen beide dorpen in. Niet mogelijk volgens de wethouder en daarom werd in eerste instantie gekozen voor Meterik. De leden en betrokkenen lieten tijdens de raadsvergadering haar tegengeluid horen; ze voelen zich niet serieus genomen door het college. Daarom zijn ze met tientallen afgereisd naar het gemeentehuis. Een groot gedeelte zat op de publieke tribune en de rest verspreidde zich een etage hoger om de raadszaal. De eis vanuit de leden van AVV America luidt: kijk nog eens grondig of een andere locatie mogelijk is.

Emotie
Eerder op de dag was Han Geurts nog standvastig: “America wil net als Meterik het beste voor haar leden, dat begrijp ik volledig. Maar in dit langlopend dossier moeten keuzes gemaakt worden. Ik heb altijd eerlijk en duidelijk gecommuniceerd. Voorkeurslocatie RKSV Meterik is dan ook een lastig besluit, dat zeg ik eerlijk.

Ik wil zo snel mogelijk aan de slag om deze locatie te verwezenlijken, het speelt immers al sinds 2016.” Maar tijdens de raadsvergadering kozen alle partijen voor de kant van America. Burgemeester Ryan Palmen en verschillende raadsleden zeggen wel dat ze zonder emotie dit probleem moeten aanpakken. Een emotioneel gevoelige kwestie is het zeker. Na elk betoog of woord was gejoel en applaus te horen vanuit de aanwezigen.

Overstag
Toch gaat de wethouder overstag. “Het draagvlak om te bouwen op de grond van RKSV Meterik is te laag. Daarom wil ik toch kijken naar een andere, misschien betere locatie voor een nieuw sportpark voor AVV America en RKSV Meterik.” Na de uitspraak klonk luid gejoel vanuit de supporters en bezoekers. Ze kregen hun zin. In deze ‘thuiswedstrijd’ van de wethouder wisten de uitbezoekers te winnen, 0-1 America.

Binnensport
Een ander punt dat niet geheel losstaat van dit vraagstuk is de binnensportaccommodatie die ook op het sportpark van RKSV Meterik gerealiseerd zou worden. Inspreker Ben Kleuskens, voorzitter VC Trivia, sprak de wethouder en raad ook toe. “We wachten nu al een flinke tijd op ons nieuw onderkomen”, zei hij. “Volgens de voorkeurslocatie gaan wij samen met verschillende sportverenigingen en de voetbalclubs van Meterik en America het sportcomplex delen. Binnen- en buitensport op één terrein, dat gaat niet werken. Koppel binnen los van de buitensport, want dan loop je elkaar in de weg. We delen dan samen met de voetbalverenigingen en andere clubs die in de sporthal zouden komen de parkeerplaats, kleedlokalen en de kantine.”

Onafhankelijk
Een aantal raadsleden gaf Kleuskens gelijk: houd binnen- en buitensport apart van elkaar. Richard van der Weegen (PvdA) vond dat een voorbarige conclusie. “Als de clubs elkaar hierin belemmeren, dan wil ik eerst dat hier grondig onderzoek naar wordt gedaan voordat we dit zeggen.” Omdat wethouder Geurts toe heeft gezegd dat hij een nieuw onderzoek gaat starten, wil hij dit probleem wel laten meewegen. Wel zeiden de raadsleden dat bij het onderzoek een onafhankelijk iemand, los van gemeente Horst aan de Maas, ingeschakeld moet worden. “Dat is prima”, zei Geurts. “Wel iemand van één van de clubs. Ik vind het belangrijk dat diegene die in het verleden onderzoek hebben gedaan, nu ook weer worden uitgenodigd. Zij hebben heel wat ervaring opgedaan en het is zonde om deze te laten varen.”

Tekst: Niels van Rens