Meterikse Meulewiekers komen met jubileumboek

Carnavalsvereniging de Meulewiekers uit Meterik heeft in 2019 het 5x11 jubileum. In het kader daarvan was een redactie één jaar lang bezig met het maken van een jubileumboek. Op zondag 17 november wordt het tijdens het jubileumweekend gepresenteerd aan de Meulewiekers.

“Het idee was er al langer”, vertelt Mark Janssen van de jubileumboekredactie. “Dit boek is een mooie ‘grote broer’ van de kleine jubileumboekjes die met de 2x11 en 3x11 jubileums zijn uitgebracht.” In november van vorig jaar werd er daarom een redactie bijeengezocht, die aan de slag ging met het boek. Behalve Mark, gingen ook Linda Thielen, Ine Bouten, Toos Manders, Marcel Hermans en Peter Wijnands met het boek aan de slag. Oud materiaal werd tevoorschijn gehaald, er werden oproepjes gedaan aan de inwoners van Meterik om dingen aan te leveren en de redactie dook in het archief van de heemkundevereniging.

Oproepje
Ruim één jaar later is het boek klaar: honderd bladzijden zijn gevuld met verhalen, foto’s, krantenknipsels en ander materiaal. “Bijvoorbeeld over het ontstaan van de vereniging, maar ook over tradities als de oliebollenactie en de Wandeldriedaagse”, vertelt Linda. Mark voegt toe: “Verder zijn er oud-prinsen geïnterviewd, hebben bevriende carnavalsverenigingen D’n Dreumel uit Horst en De Vogelhut uit Venlo teksten aangeleverd en hebben alle comités een eigen stukje geschreven. Na een oproepje in de dorpskrant, hebben ook verschillende vriendengroepen nog een stuk geschreven voor het boek, over hoe zij de carnaval in Meterik ervaren.”

Nieuwe dingen
De redactie is tevreden met het eindresultaat en kijkt naar eigen zeggen ook terug op een heel mooi proces. “Je weet niet precies hoe het gaat in het begin, maar in de loop van de weken en maanden krijgt zoiets steeds meer vorm. Het is heel leuk om daar onderdeel van uit te maken”, zegt Linda. Mark vult aan: “Zo ontdekten we zelf ook nog veel nieuwe dingen. We waren er bijvoorbeeld van overtuigd dat de carnavalsvlag bij het 4x11 jubileum werd geïntroduceerd. Toen zagen we hem opeens op een archieffoto van eerder ook al voorbij komen.”

Beperkte oplage
Op de zondag van het jubileumweekend van De Meulewiekers wordt het boek in de kerk gepresenteerd, na de dorpsbrunch. Linda vertelt: “Marcel praat de presentatie aan elkaar. Er worden stukken voorgedragen en het jubileumlied wordt ook gezongen tijdens de presentatie. Tevens vindt de officiële overhandiging van het boek plaats. Daarna gaan we terug naar de zaal, waar het jubileumboek te koop is.” 250 exemplaren zijn er gedrukt, waarvan er al enkele gereserveerd zijn. “Maar de meeste gaan we dan zelf verkopen. Dat is super spannend, we zijn heel benieuwd naar de reacties, want bijna niemand heeft het boek nog gezien.”

Tekst: Aniek van den Brandt
Beeld: Jos Derks