Schot in facelift Kloosterhof

Er zit eindelijk schot in de facelift van het complex Kloosterhof in het winkelcentrum van Horst. Volgens Marc Janssen, directeur van projectontwikkelaar Suyderland, zat het bedrijf woensdag 30 oktober om de tafel met gemeente Horst aan de Maas om de laatste aanpassingen door te voeren. “Binnen twee weken weten we of deze aanpassingen binnen de huidige omgevingsvergunning kunnen verrichten of dat er een extra vergunning nodig is.”

Het complex ligt er al enkele jaren verwaarloosd bij. Eerder lagen er plannen om het complex tegen de vlakte te laten gaan, om er appartementen boven te bouwen, maar nu zijn de definitieve plannen woensdag 30 oktober gepresenteerd aan gemeente Horst aan de Maas. De uitstraling en structuurvisie van het Kloosterhof blijft volgens directeur Marc Janssen hetzelfde. “De aanpassingen die we willen doorvoeren vallen mee. Als je de nieuwe tekeningen vergelijkt met de oude zijn er weinig veranderingen te vinden. De aanpassingen zijn vooral gericht op functionaliteit en maatwerk. Denk daarbij aan andere contouren en gevelopeningen zoals entreedeuren op een andere plek.”

Oplossing
Vooral het maatwerk zorgde ervoor dat het weer een jaar duurde voordat Suyderland met een nieuw plan kwam. “Het was een zoektocht naar maatwerk en bij de uitvoeringen liepen we tegen problemen aan. In ons huidige plan hoeft Jan Linders maar één maand dicht, terwijl dit in het oude plan veertien weken zou kosten. Linders gaf aan een sluiting van veertien weken te lang te vinden. We hebben samen met de supermarktketen en de aannemer naar een oplossing gezocht door de winkel tijdens de verbouwing drie tot vier maanden tijdelijk kleiner te maken. Tot onze grote schrik zijn we pas na een jaar tot een oplossing gekomen. Het moet betaalbaar blijven om een winkel maar één maand te sluiten. Daarnaast moet de aannemer het risico bij deze looptijd willen dragen.”

Snel beginnen
Volgens Janssen is het nu afwachten of deze kleine aanpassingen binnen de huidige omgevingsvergunning kunnen doorgevoerd. Hierover krijgt de projectontwikkelaar binnenkort bericht. Indien een extra vergunning nodig is, kan het zes weken duren voordat gemeente Horst aan de Maas akkoord geeft. “Dat maakt voor ons weinig uit. De plannen zijn om begin volgend jaar te starten met de verbouwing.” Suyderland verwacht één jaar bezig te zijn met verbouwen.

Tekst: Jeanine Hendriks