EET met je hart

Met je hart Horst aan de Maas ging op vrijdag 1 november, gelijktijdig met de campagne EET met je hart, van start bij restaurant Grøn in Horst. De EET met je hart campagne, een initiatief van Stichting Met je hart, heeft als doel aandacht te vragen voor eenzaamheid onder ouderen in de gemeente.

Stichting Met je hart is een landelijke stichting. Per gemeente kan het initiatief worden uitgerold om eenzame ouderen met elkaar te verbinden. Lilian Keijsers en Monique Janssen zijn dit voorjaar begonnen om dit initiatief uit te rollen in Horst aan de Maas. Inmiddels hebben ook Geert Groen en Tiny van Wegberg zich aangesloten bij het kernteam. “Vorig jaar rond deze tijd hoorde ik voor het eerst van het bestaan van Stichting Met je hart. Dit mooie initiatief bleef me bezighouden en begin dit jaar heb ik besloten om dit voor Horst aan de Maas te gaan uitrollen. We zijn de 28e gemeente waar dit initiatief is opgepakt” vertelt Lilian met trots.

Ontmoetingen voor ouderen
Tijdens de EET met je hart campagne kunnen de gasten van zes horecagelegenheden en klanten van twee winkels in Horst vrijwillig één euro doneren. “Er kan ook op andere manieren gedoneerd worden”, zegt Lilian. “Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een bedrag voor stamtafels doneren of een middag organiseren op hun bedrijf. In andere gemeentes hebben we al veel mooie samenwerkingen gezien. Wij weten zeker dat dit hier in Horst ook gaat lukken. Iedere euro komt volledig ten goede aan het organiseren van waardevolle ontmoetingen voor kwetsbare ouderen in Horst. Lokaal voor lokaal.”

Bij restaurant Grøn was tijdens de start van EET met je hart onder andere burgemeester Ryan Palmen aanwezig, die evenals de Horster musicalster en zangeres Renée van Wegberg ambassadeur is van het initiatief. “Het kernteam heeft al zes ouderen mogen benaderen en ook zij genoten zichtbaar van deze bijzondere middag. Dat was fantastisch om te zien”, zegt Monique. “Dat is waar we het voor doen.”

Stamtafel
Eenzaamheid onder ouderen bestaat ook in Horst aan de Maas. “Veel ouderen zijn eenzaam, ook in onze gemeente, maar ze zijn vaak onzichtbaar. Ze spreken zich hierover niet uit en hebben weinig sociale contacten”, vertelt Monique. “Ze vragen minder snel om hulp.” Het kernteam werkt nauw samen met zorgorganisaties. “Zij komen bij kwetsbare ouderen thuis en kunnen ze enthousiasmeren over Met je hart. Als de ouderen openstaan voor een informatief gesprek met Met je hart, neemt het kernteam contact op.” De ouderen worden vervolgens uitgenodigd om mee te gaan naar een ‘stamtafel’, die de stichting maandelijks gaat organiseren. Ze worden door vrijwilligers thuis opgehaald en aan het einde van de middag weer thuisgebracht. “Dat doen we heel bewust”, zegt Monique.

“Zodat de ouderen niet alleen van huis hoeven te gaan, waardoor het laagdrempelig blijft.” De ‘stamtafel’ vindt plaats bij een Horster horecagelegenheid. Daar krijgen ze bijvoorbeeld een kop koffie of een kleine lunch.

Verbinding tussen ouderen
Het uiteindelijke doel is op deze manier zo veel mogelijk ouderen met elkaar te verbinden. “We starten in Horst omdat het belangrijk is dat ouderen in verbinding komen met andere ouderen uit hun buurt. We hopen dat in de andere kerndorpen het initiatief opgepakt gaat worden, zodat de ouderen daar ook samen via de ‘stamtafels’ met elkaar verbonden worden”, zegt Lilian. “Hopelijk slagen we er in blijvende verbindingen te leggen tussen ouderen. Als dat lukt, dan is onze missie geslaagd.” Met je hart Horst aan de Maas organiseert op dinsdag 12 november van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond bij het Parkhotel in Horst. Voor meer informatie of aanmelden: lilian.keijsers@metjehart.nl of monique.janssen@metjehart.nl

Tekst: Aniek van den Brandt
Beeld: Jos Derks