‘Het was het gevoel alsof ik prins carnaval werd’

Bob Vostermans (38), wethouder van gemeente Horst aan de Maas, is voorgedragen als de nieuwe burgemeester van gemeente Beesel. Vostermans werd vrijdagavond 1 november voorgedragen door de gemeenteraad van zijn toekomstige gemeente. Hij volgt daarmee Petra Dassen-Housen op.

Voor Vostermans (CDA) was het geen geplande stap. “Stiekem was ik er al wel mee bezig, maar dat dit zo snel op mijn pad zou komen, nee dat had ik niet gedacht.” Eén van de inspiratoren om te solliciteren op de burgemeestersfunctie, was voormalige burgemeester Horst aan de Maas Kees van Rooij. “Ik heb Kees altijd gezien als een echte openbare bestuurder, iemand van het volk. Hij was echt zichzelf en dat vind en vond ik prachtig aan hem. In die periode dat hij in Horst aan de Maas burgemeester was heb ik hier vaak aan gedacht en dat bleef wel bij mij hangen.”

‘Verdacht’
En toen was er ineens die vacature voor burgemeester van Beesel. “Het had zo moeten zijn. Ik wist meteen bij mezelf dat ik hierop moest reageren. Niet geschoten is altijd mis.” Een week voordat het publiekelijk bekend werd gemaakt dat Vostermans de nieuwe burgervader wordt van Beesel, kreeg hij het persoonlijk te horen. De periode daarna was heel moeilijk. “Ik ben ooit jeugdprins geweest. Hetzelfde gevoel dat je denkt dat iedereen je als ‘verdacht’ ziet, het was alsof ik prins carnaval werd.” Toen het uiteindelijk bekend was, kon Vostermans vrijuit spreken. “Ik heb ontzettend veel reacties gehad. Het was bijna een dagtaak om al die appjes, social mediaberichten en felicitaties te beantwoorden. Dat doet dan toch wel wat met je.”

Geen calimerogedrag
Vostermans volgt Petra Dassen-Housen op, een hele eer, al zegt hij het zelf. “Petra is een echte burgermoeder in de gemeente. Ik ga het op mijn eigen manier doen: lekker mezelf zijn. Dat vind ik belangrijk als burgemeester.” Hiermee refereert hij naar Van Rooij. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Beesel past denk ik goed bij mij. Een eigenwijze positieve plattelandsgemeente en totaal geen calimerogedrag.” Naar verwachting wordt Vostermans eind januari 2020 beëdigd als nieuwe burgemeester van Beesel.

Tekst: Niels van Rens