Raymond Knops vervangt Ollongren als minister

Staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom vervangt per direct minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ollongren kan in verband met een ziekte niet langer voldoende haar functie uitvoeren als minister.

Samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven neemt de Hegelsommer de taken over. De afgelopen weken nam Knops de taken al over. “Ik zal haar bij de debatten in de Tweede Kamer en externe optredens vervangen”, zegt Knops. “Omdat haar herstel langer gaat duren dan verwacht is na overleg met minister-president en coalitiepartijen besloten dat zij een stap terug doet en ben ik benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Binnen het kabinet nemen we de verantwoordelijkheden van minister Ollongren zo goed mogelijk over. Voor haar is dit heel vervelend, ik wens haar veel sterkte toe en een spoedig herstel toe.”

Minder slaap
Knops neemt nu dus twee functies tot zijn rekening. “Iets minder slaap, meer dossiers lezen en vergaderen in de Tweede Kamer, dat komt goed.” Naast de portefeuilles die hij al had, zoals koninkrijksrelaties, digitalisering, rijksvastgoed en grensoverschrijdende samenwerking, is Knops nu ook verantwoordelijk voor de kerntaken van het ministerie zoals democratie en (lokaal) bestuur, bouwen en energie en de versterkingsoperatie in Groningen. “In het kader van mijn betrokkenheid bij de benoeming van nieuwe burgemeesters heb ik vorige week bijvoorbeeld Luc Winants, de nieuwe burgemeester van Venray op bezoek gehad voorafgaande aan zijn benoeming.” Daarnaast heeft Knops de algehele leiding van het departement en neemt hij als lid van de ministerraad deel aan de wekelijkse vergaderingen in de Trêveszaal.

Beëdiging
Uiteindelijk werd de Hegelsommer vrijdagmiddag 1 november beëdigd door koning Willem-Alexander als minister van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “De aanstelling van ministers en staatssecretarissen is een aangelegenheid van de koning”, legt Knops uit. “Hij stelt met een koninklijk besluit vast wie minister is. Ook bij deze nogal onverwachte aanstelling is een koninklijk besluit nodig. Daarom werden mijn collega Stientje van Veldhoven en ik uitgenodigd op Paleis Huis ten Bosch om officieel tot minister te worden beëdigd. Je legt de eed af en hebt daarna nog een gesprek met de koning over het ambt en de uitdagingen. Ik was daarmee de eerste minister die beëdigd is in het gerenoveerde Paleis Huis ten Bosch. Als politiek verantwoordelijke voor het Rijksvastgoedbedrijf heb ik daar van de zomer nog de sleutels aan de koning en koningin overgedragen.”

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Rotapol/Patrick van Katwijk