10 jaar verzamelde geschiedenis Hegelsom

Wat was er eerst in Hegelsom? De kip of het ei? Niemand weet daar het antwoord op, maar wel is zeker dat deze twee onderwerpen als een rode draad door de geschiedenis van het dorp lopen. De heemkundevereniging van het dorp bestaat tien jaar en voorzitter Graad Tillemans vertelt over de geschiedenis.

In de afgelopen tien jaar heeft Heemkunde Hegelsom heel wat informatie verzameld. In het begin wat te veel. “In de eerste jaren kwam er nogal veel informatie binnen”, zegt Graad lachend. “Je begint met het verzamelen van historische artikelen, foto’s en noem maar op. Je verzamelt in het wilde weg allerlei informatie. Na een tijdje kregen we dan natuurlijk wel wat meer orde.”

Stoute schoenen
Het idee om een heemkundevereniging op te richten in het dorp is ontstaan tijdens de viering van 75 jaar Hegelsom. Tijdens deze activiteit werden verschillende activiteiten gehouden in het dorp waaronder een tentoonstelling waar allerlei zaken te zien waren omtrent de combinatie van kippen, eieren en Hegelsom. Het dorp staat nu en stond vooral in het verleden bekend om de vele kippenbedrijven en ook de pluimveevakschool. De tentoonstelling tijdens het 75-jarige jubileum was volgens Graad goed geslaagd. “Dat smaakte naar meer en zo ontstond het idee om een heemkundevereniging in het leven te roepen. We trokken de stoute schoenen aan en zo is Heemkunde Hegelsom geboren.”

Werkgroepen
Nadat de Heemkunde Hegelsom veel informatie binnenkreeg van verschillende dorpsbewoners, werd een aantal werkgroep gestart. “Bij ons kennen we alleen vrijwilligers”, zegt Graad. “Geen leden, dat vinden we heel belangrijk. Al onze vrijwilligers werken ook in de werkgroepen waar hen interesse in ligt. Zo is een aantal bezig met het in kaart brengen van allerlei straatnamen in Hegelsom. Waar komen de namen vandaan en wat is hier de geschiedenis van? Een andere groep houdt al het geschreven nieuws in Hegelsom bij. Dus alle artikelen die betrekking hebben tot Hegelsom, zijn geordend in een speciaal archief. Inmiddels hebben we dat goed in kaart.”

Archievenbewaarder
Een andere belangrijke functie van Heemkunde Hegelsom is het ordenen van de archieven van Hegelsomse verenigingen. “We hebben een speciale ruimte waar elke vereniging in het dorp haar archief mag opbergen, bij ons ligt het veilig”, legt Graad uit. Wel onder één voorwaarde. “Als het maar goed geordend is. Inmiddels hebben we het archief van voetbalvereniging VV Hegelsom en zijn we in gesprek met toneelvereniging Poespas en voormalige tafeltennisvereniging Hegta.”

Geen verjaardag
Op zondag 10 november houdt stichting Heemkunde Hegelsom een speciale tentoonstelling om haar 10-jarig jubileum te ‘vieren’. “Het wordt geen feestje”, zegt Graad. “We willen Hegelsom iets leuks aanbieden. Tijdens deze tentoonstelling wordt er aandacht besteed aan de champignons- en pluimveeteelt in Hegelsom door de jaren heen. Er worden foto’s getoond uit vroegere tijden en er draait ook een film over deze geschiedenis.” De tentoonstelling wordt gehouden in Herberg Hegelsom op het PETC+ terrein in Hegelsom van 13.00 tot 17.00 uur.

Tekst en beeld: Niels van Rens