Plannen voor een typisch Zaerums kunstwerk

Erik van der Hulst wil samen met werkgroep Zaerums kunstwerk een typisch Sevenums beeld plaatsen op de rotonde van de Venloseweg en de Steinhagenstraat. Afgelopen 27 september was de infoavond voor geïnteresseerden in De Wingerd. De werkgroep heeft plannen voor een echte ‘Êzelskop’ die de Sevenumse gemeenschap een gevoel van saamhorigheid moet geven.

Een aantal jaar geleden reed initiatiefnemer Erik van der Hulst door Beesel langs een rotonde met daarop een grote draak. “Ik was zo onder de indruk van dat beeld dat ik wel drie rondjes heb gereden om er naar te kijken. Zo groot, mooi en indrukwekkend. Bovendien is ‘de draak’ het logo van de gemeente Beesel en geeft het de inwoners het thuisgevoel. Ik wilde dit ook in Sevenum creëren en startte daarom twee jaar geleden met het plan voor een ‘Zaerums kunstwerk’”, vertelt Erik. “Iedereen kent het gevoel wel dat je na een lange autorit, vanuit bijvoorbeeld het buitenland, eindelijk je woonplaats weer binnenrijdt. Misschien ben ik een beetje emotioneel wat dat betreft, maar dat gevoel wil ik met dit beeld creëren. Een beeld dat de gemeenschap in Sevenum identificeert en zich thuis laat voelen.”

Erik presenteerde destijds het plan en verzamelde verschillende mensen om zich heen die geïnteresseerd waren om samen te werken. Samen met Arnold Janssen, Anneleen Engelen, Joep Rooijakkers en Marcel Janssen vormt hij nu werkgroep Zaerums kunstwerk. Deze groep met deelnemers van de dorpsraad, ondernemersgroep Sevenum en de carnavalsvereniging werkt samen om het echte gemeenschapsgevoel te vertalen in een beeld.

“Ik wist eigenlijk meteen dat het wij-beeld in Sevenum de Ezelskop moest zijn”, vertelt Erik. “Hier kon ik zeker niet onderuit komen. Ik ben met hulp van Sjors Janssen, de ontwerper van de prinsenscepters van Sevenum, aan de slag gegaan en hoop zo een mooi beeld neer te zetten.” Erik gaat het beeld maken van cortenstaal, een speciaal soort staal dat ervoor zorgt dat het beeld overal tegen beschermd is. “Ik werk zelf veel met dit soort materiaal en weet dat het levenslang goed blijft.”

Wat de locatie betreft was het voor Erik al snel duidelijk; het beeld moest komen te staan op rotonde De Derperschâns op de Steinhagenstraat en Venloseweg. Een rotonde waar nog niets op staat en bekend is bij de Sevenummers. “Kritiek heb ik de afgelopen periode nog niet gehoord, maar op de bijeenkomst vond een van de aanwezigen toch dat de locatie net iets tactischer uitgekozen zou kunnen worden. ‘Waarom plaatsen we het beeld niet net op de rotonde bij het spoor?’, zei de bezoeker gekscherend. ‘Dan weten de mensen die vanuit Horst komen in ieder geval zeker dat ze aan de goede kant van het spoor zijn.’ Het is leuk om mensen nu al zo betrokken te zien bij dit project”, vertelt Erik. “Ik krijg veel leuke reacties en zelfs al donaties zonder dat we überhaupt al iets hebben aangekondigd.”

Wat betreft de kosten van het beeld wordt een deel betaald door de dorpsraad en de gemeente en een deel door crowdfunding. Erik laat weten dat de werkgroep bezig is met een subsidie vanuit de provincie, maar dat het nog onbekend is hoeveel dat is. “Daar hebben we nog geen toezeggingen voor.” Voor de crowdfunding heeft de werkgroep een plan bedacht om de inwoners van Sevenum bij het project te betrekken. Er worden speciale Sevenumse penningen verkocht voor 25 euro die leuk zijn als verzamelitem of als cadeau. De werkgroep hoopt op deze manier de benodigde 25.000 euro te verzamelen. Ook kunnen geïnteresseerden een donatie doen via een sponsorformulier op de Facebook-pagina van Zaerums Kunstwerk. “De komende periode gaan we vooral door met waar we gebleven zijn, het enthousiasmeren van de Sevenumse gemeenschap en het werven van sponsoring”, vertelt Erik. “Wanneer het beeld er komt te staan? Dat hangt ervan af wanneer we het plan rond hebben en we genoeg geld hebben ingezameld. Ik kijk er in ieder geval alvast naar uit om dit keer niet in Beesel maar in Sevenum drie rondjes te rijden op de rotonde om van dit echte ‘Zaerumse’ beeld te genieten.”