Eigenaar Croes Moeke wil verplaatsing van kunstwerk voor café

Wie zich regelmatig in Sevenum bevindt, kan het niet zijn ontgaan. Pal voor café Croes Moeke staat een groot, stenen beeld. Volgens eigenaar Paul Bertholet en medewerkster Loes Bertholet staat het beeld danig in de weg. Zij willen het beeld dan ook verplaatsen. Bij genoeg animo heeft gemeente Horst aan de Maas bevestigd in gesprek te willen gaan.

Het feit dat Paul en zijn zus Loes Bertholet het beeld willen verplaatsen, heeft niets met hun eigen zaak te maken. “Het staat immers naast ons terras”, motiveert Loes Bertholet. “Het is een obstakel en wij zien daar vaak gevaarlijke situaties ontstaan. De twee grote rotsblokken zijn twee meter hoog en er staan muurtjes naast, waardoor kinderen er gemakkelijk op kunnen klimmen. Daarnaast staat het beeld vrij dicht op de weg, wat ook met oversteken het zicht belemmert.” Tot slot is het voor bijvoorbeeld mensen met een wandelwagen of in een scootmobiel lastig om voor het terras te fietsen of te rijden. “De stoep is mede door het kunstwerk niet meer begaanbaar”, aldus Loes.

Omdat het kunstwerk, genaamd Nu en ontworpen door Nout Visser, in opdracht van de voormalige gemeente Sevenum is ontworpen en er dus wel degelijk een gedachte achter zit, willen eigenaar Paul en diens zus Loes het kunstwerk niet laten verwijderen, maar verplaatsen. Loes: “Wij dachten eerst wel aan verwijdering, maar denken dat verplaatsing beter is. In een groene omgeving komt het kunstwerk in ieder geval beter tot z’n recht dan hier.”

Geen bezwaren
Als het Paul en Loes lukt om een groot draagvlak te creëren, wil de gemeente meedenken. Dat eerste lukt vooralsnog prima. Loes: “We hebben voordat we hieraan begonnen links en rechts al wat rondgevraagd. Nu hebben we contact opgenomen met de dorpsraad en de heemkundevereniging. Tot nu toe hebben we geen bezwaren gehoord.” Zodoende zijn de café-eigenaar en zijn zus begonnen met een handtekeningenactie. “Wanneer we een concrete, nieuwe stap zetten, vind ik lastig te zeggen”, aldus Loes. “We willen omwonenden sowieso gaan benaderen. Daar zullen we nu actiever in worden.”