Melderslonaar op Boerenkalender

Jelle van de Lisdonk uit Melderslo is één van de boeren die de tweede editie van de landelijke Boerenkalender siert met een sexy foto. Het begon aan de ene kant als een grapje, aan de andere kant is het voor hem ook dé manier om de sector in een positief daglicht te zetten.

Twee klasgenoten daagden Jelle (20) uit om zich in te schrijven voor de nieuwe Boerenkalender. Er werden wat foto’s ingestuurd en eigenlijk had hij verwacht er verder niets meer van te horen. “Ik was er verder niet zo serieus over en had nooit verwacht dat ik zou worden uitgekozen voor de castingdag.” Twee weken later hoorde hij dat hij een plekje had verworven op de kalender. “Eigenlijk is het niet echt iets voor mij, maar ik dacht: is toch wel mooi om zoiets een keer mee te maken en ik zie het ook als een stukje promotie voor de sector. Er verschijnen zoveel negatieve berichten in de media, dit is dan een goede manier om boeren in een positief daglicht te zetten.”

Hele happening
In het dagelijks leven werkt Jelle, die vorig jaar zijn diploma niveau 4 veehouderij behaalde, bij een varkensbedrijf in Ysselsteyn. Je zou dus verwachten dat hij met varkens op de foto staat. Maar daar had het model voor één dag niets over te zeggen. “De shoot vond plaats in Marknesse (Flevolansd, red.), twee uur rijden hiervandaan. Afhankelijk van de dag waarop je werd ingedeeld, werd de foto gemaakt tussen koeien, varkens of bij een machine. Ik sta tussen de koeien. Bij varkens was leuker geweest, maar dit vind ik ook mooie beesten.” De fotoshoot zelf omschrijft hij als een hele happening. “Er waren mensen voor de make-up, voor het haar, cameramensen”, somt hij op. “In het begin was het wel een beetje apart om daar in je blote buik te staan, maar achteraf vind ik het wel een mooie ervaring. Ik heb er geen spijt van.”

De Boerenkalender wordt, samen met de Boerinnenkalender, op vrijdag 4 oktober gepresenteerd.

Tekst: Marieke Vullings
Beeld: Agrifotograaf Monique Hefti-Sutman