Honderd marathons in honderd dagen

Een goed begin is het halve werk zeggen ze wel eens. Adrian Kostera (33) uit Grubbenvorst is daar een sprekend voorbeeld van. Drie jaar geleden begon hij met sporten en vanaf zaterdag 5 oktober gaat hij de uitdaging aan zichzelf aan om honderd marathons in honderd dagen te lopen.

Überhaupt een marathon lopen is voor de normale medemens een uitdaging. Sommigen oefenen een vol jaar, week in week uit voor zo’n wedstrijd. Adrian wil het toch even anders doen. “Ik wil mijn grenzen verleggen”, vertelt hij. Maar hoe komt hij erbij om honderd dagen lang, elke dag een marathon te rennen? Het begon allemaal in 2016, Adrian werd 30 jaar. “Ik had een slechte gewoonte, ik rookte. Daar wilde ik vanaf. Ik had mezelf beloofd dat ik op mijn 30e zou stoppen. Maar niet op een normale manier, ik hou van uitdagingen. Daarom wilde ik er iets speciaals aan hangen, een extreme uitdaging.”

Guinnes World Records
Waar kun je het beste terecht als je extreme uitdagingen zoekt? “Ik pakte het Guinness World Records boek erbij. Daar moest iets instaan waar ik mijn uitdaging om te stoppen met roken moest combineren.” Om zijn stimulatie af te bakenen, stelde Adrian wel eisen. Het moest iets fysieks zijn. “Onderwerpen als de langste vingernagels of iets speciaals bouwen vielen al snel af. Totdat ik bij een wereldrecord kwam van de Iron Cowboy, James Lawrence. Hij overwon vijftig triatlons in vijftig dagen, in vijftig verschillende staten. Zoiets wilde ik ook wel.”

‘Mensen verklaren mij voor gek’
Adrian wist het zeker, hardlopen wordt zijn nieuwe uitdaging. Zonder (sport)ervaring kocht hij hardloopschoenen en begon. “Ik kreeg ontzettend veel energie van deze sport. Daarna leerde ik ook fietsen en zwemmen, allemaal op mijzelf. Ik had voorheen nooit gesport.” Binnen een jaar deed hij mee aan zijn eerste marathon en daarna wedstrijden als de Iron Man in Maastricht, rende hij honderd kilometer in Winschoten en deed Adrian mee aan een 24-uurs hardloopwedstrijd. “Sommige mensen verklaren mij voor gek, maar ik vind het fantastisch. Als ze dan vragen hoe ik het doe, zeg ik altijd: ‘gewoon doorgaan’.” Eén van de meest uitdagende wedstrijden was de honderd kilometer in Steenwijk. “Ik gaf me twee dagen voor de wedstrijd op en de dag erna voelde ik dat ik het niet ging redden. Die dag zelf besloot ik er toch maar voor te gaan. Uiteindelijk won ik de wedstrijd ook nog. Dat vergeet ik nooit meer. Ik stond tussen allemaal topsporters op het podium.”

Calorieënmonster
Nu wil Adrian honderd marathons in honderd dagen lopen. “Er is niet elke dag een marathon hier in de buurt. Daarom doe ik aan totaal vijf officiële marathons mee. De andere 95 ren ik zelf hier in de buurt of ergens anders in Nederland. Ik houd alles bij en geïnteresseerden kunnen mij ook volgen. Dus zo kan ik ook niet valsspelen”, zegt Adrian lachend. “De routes heb ik allemaal al uitgestippeld.” Volgens Adrian moet hij dit kunnen. Voeding wordt wel een dingetje. “Het probleem met eten is om voldoende calorieën en stoffen binnen te krijgen. Toenemen in gewicht is niet goed voor mijn gezondheid. Ik moet ongeveer 6.000 kilocalorieën per dag opnemen, dat is 2,5 keer zoveel als een mens gemiddeld binnen krijgt.” Een eetprogramma heeft Adrian ook gemaakt waar onder andere spaghetti en yoghurtmenuutjes op staan.

Werkpaard
Naast het hardlopen, werkt Adrian fulltime. “Ik pak niet honderd dagen vrij. De marathons door de week ren ik na mijn werkdag. Als ik thuiskom, trek ik meteen mijn hardloopschoenen aan en ga.” Veel vrije tijd zal hij de komende tijd niet hebben. “Daar is mijn vrouw niet altijd blij mee, maar ze steunt me volledig in wat ik doe. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar zonder haar had ik dit niet gekund. Zij steunt me in alles. Onderweg zal ze mij eten en drinken komen brengen, zonder haar is dit niet mogelijk.” Als laatste wil Adrian onderstrepen dat hij deze uitdaging niet aangaat omdat hardlopen gezond is. “Nee, ik doe dit omdat ik mij tijdens het rennen volledig vrij voel. Het is heerlijk om je grenzen op te zoeken.”

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Elzbieta Kostera - Beja Art Photography