Massale vissterfte

Vanwege een stilgevallen rioolgemaal is er rioleringswater terechtgekomen in de Molenbeek die door de gemeente Horst aan de Maas stroomt. Daardoor zijn massaal vissen gestorven. De mogelijke oorzaak van de sterfte zijn de stoffen die in het rioleringswater zitten waar de vissen niet tegen kunnen.

Het rioolgemaal is onder beheer van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Het gemaal is 6 kilometer van de Molenbeek geplaatst. Een woordvoerder van WBL legt uit wat er aan de hand is. “Een onderdeel van het gemaal, de niveaumeter, is defect gegaan. Normaal gesproken krijgen we dan meteen een melding en kunnen we het defect verhelpen.” Het WBL heeft geen melding gekregen en dus kon het probleem niet verholpen worden. “Het gemaal is stilgevallen, het niveau van het rioleringswater is daarna zo hoog gestegen dat er een overstort heeft plaatsgevonden”, legt de woordvoerder uit.

Enorme klap ecosysteem

Al het afvalwater wat het gemaal niet meer aankon, is dus de Molenbeek ingestroomd. Waterschap Limburg, de beheerder van de beek, meldt ook dat er vanwege een storing van het gemaal deze is stilgevallen en het rioleringswater de Molenbeek is ingeloodst. “Momenteel wordt het onderzocht”, meldt een woordvoerder. “Het ecosysteem heeft nu een enorme klap gehad, het kan goed zijn dat het 1,5 jaar duurt voordat alles volledig hersteld is.”

‘Geschrokken’

Meerdere omwonenden rondom de Molenbeek troffen de vele dode vissen aan. Eén daarvan was Rutger Wolfswinkel uit Horst die tijdens een kanotocht op maandag 2 september de vissen tegenkwam. “We zijn gaan kanoën van Tienray richting Wanssum. Tijdens onze tocht kwamen we honderden dode vissen tegen. De vissen dreven met bosjes bij elkaar en om de meter kwamen we de vissen tegen. Ik was wel geschrokken.” Het WBL kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat de vissen zijn gestorven door de stoffen in het rioleringswater. “Dan moeten we eerst de vissen gaan onderzoeken, maar we gaan er wel van uit dat hier het probleem ligt.” Het waterschap bevestigd dit. “Ga er maar vanuit dat de vissterfte door het gemaal komt.” Momenteel is Waterschap Limburg bezig met het ruimen van de vissen. “Uiteindelijk komt deze stroming in de Maas terecht”, aldus een woordvoerder van Waterschap Limburg. “Wat voor gevolgen dat heeft voor de dieren in de Maas is nog onbekend. Onderzoekers zijn nu bezig met het peilen van de waterkwaliteit. Daarna gaan we kijken of verder onderzoek noodzakelijk is.”