Van ziekenhuisradio naar Omroep Horst aan de Maas

Het begon met de ziekenomroep in Horst. Daarna kwamen de L.O.S in Sevenum en de Horster ROZAH. Die fuseerden in 1997 samen met Stichting Lokale Omroep Maasdorpen tot Streekomroep Reindonk en nu is er dan sinds 1 september Omroep Horst aan de Maas. Louis Vullings (65) uit Horst en Jan Droesen (68) uit Broekhuizen zijn al bijna vanaf het begin betrokken bij de omroep en zijn nog lang niet van plan te stoppen met radiomaken.

Voordat de L.O.S in 1989 in Sevenum het levenslicht zag, waren het de zogenoemde radiopiraten die in de regio programma’s maakten. “Zover ik weet was de L.O.S één van de eerste lokale omroepen in Noord-Limburg”, vertelt Jan Droesen. “Zelf ben ik in dat jaar ook begonnen bij de omroep. Ik heb thuis een grote platencollectie en vertel graag het verhaal achter de muziek. Ik ben geen dj, maar een verhalenverteller. Het is voor mij niet alleen plaatjes draaien. Ik ben voor twee uur radio maken, gemiddeld zes tot tien uur kwijt aan voorbereiding.” Het eerste programma dat Droesen presenteerde heette Terug naar de jaren 60. “Dat betekende echter dat ik dan geen muziek kon draaien die op 1 januari 1970 was uitgekomen. Dus is de naam veranderd in Beat, Westcoast en Hits. Komende zondag presenteer ik aflevering 1.387.”

Louis Vullings startte zijn omroepcarrière bij de ziekenhuisomroep in Horst. Daar werd sinds midden jaren 70 vijf dagen in de week een programma uitgezonden voor de bewoners van verzorgingshuis Berkele Heem, het Kuiperplein en het voormalige ziekenhuis. “Ik ben daar in 1981 begonnen, bij de techniek. We maakten toen ook al tv-programma, met een gehuurde camera. In 1990 werd de lokale omroep ROZAH opgericht. We zonden onder andere live het uitkomen van de carnavalsprins uit en optochten in de regio.” De L.O.S en ROZAH waren geen concurrenten zeggen de twee. Jan: “Al was er wel sprake van wat rivaliteit en af en toe steken onder water.” Door onder meer financiële problemen bij de L.O.S fuseerde die omroep in 1997 met de ROZAH en Stichting Lokale Omroep Maasdorpen. “De kwaliteit van de programma’s is daarmee alleen maar beter geworden”, zegt Droesen, die onder andere ook voorzitter van de programmastaf is geweest.

Na jaren achter de schermen te hebben geopereerd, presenteert Vullings nu al weer ruim twintig jaar een programma op zondagmorgen, Wekkerradio. “Wat mensen niet altijd beseffen is dat een radioprogramma maken elke week terugkomt. Ook als Kerstmis toevallig op die dag valt.” “Mijn vrouw moet mij al 31 jaar op zondagavond missen”, zegt Jan. Vullings lachend: “Ik had al een programma op zondagmorgen voordat ik mijn vrouw leerde kennen.”

Sinds 1 september is Streekomroep Reindonk omgedoopt in Omroep Horst aan de Maas. De naam is even wennen. “Ik ben er niet blij mee”, zegt Droesen stellig. “Ik vind dat de naam van een omroep kort en krachtig moet zijn.” Louis aan de andere kant snapt de keuze wel. “Er is een samenwerking met Omroep Venlo, dus dan is het logisch dat er gekozen wordt voor Omroep Horst aan de Maas. Elke verandering moet je een kans geven, je moet samenwerken wil je overleven.” “Ik hoop in elk geval dat ik toch nog wel een paar jaar dit programma mag maken”, zegt Jan. Als alles volgens planning verloopt verhuist de omroep volgend jaar naar het verbouwde Gasthoês. Vullings kijkt er naar uit. “Ik denk dat we daar straks op een perfecte locatie zitten. En, als het programma goed is dan maakt het niet uit waar het is gemaakt.”