Geplukt- Susan Knops

Deze goedlachse Hegelsomse is graag creatief bezig. Grimeren, naaien, aardewerk beschilderen: het maakt haar niet uit. Daarnaast zet ze zich veel in voor het verenigingsleven en heeft ze enkele maanden geleden haar baan in de slagerij omgeruild voor activiteitenbegeleiding. Deze week wordt Susan Knops (46) geplukt.

Waar in de meeste gezinnen de garage het domein van de man is, is dat bij de familie Knops wel anders. Daar is de garage ‘overgenomen’ door Susan. Er staan dozen vol met kraaltjes, touwtjes, glitters, stofjes en schmink. Haar nieuwste hobby is ‘stippelen’: aardewerk versieren met stipjes. “De garage is mijn ‘frothok’”, beaamt ze lachend. “Ik vind alles leuk, als het maar creatief is. Vroeger zat ik al altijd aan tafel met kraaltjes dingen te maken. Ik was geen poppenmeisje. Ik heb wel één keer voor Sinterklaas een babypop met buggy gekregen. Daags daarna nam ik die mee naar school en veel meer heb ik er niet mee gespeeld. Ik had een paar barbies en daar maakte ik vooral kleertjes voor.”

Slagerij

Susan groeide samen met haar oudere broer op in een volgens haar doorsnee gezin aan de Prins Bernardstraat in Horst. “We speelden veel buiten met de kinderen in de buurt. Het was een leuke wijk om op te groeien.” Na de basisschool ging ze naar de mavo in Horst, hoewel ze het advies havo had gekregen. “Maar op de mavo kon je op vrijdagmiddag workshops volgen, zoals fotografie. En dat wilde ik graag, dus ging ik naar de mavo. Ik hoefde niet heel hard te leren op school. Ik vond alles leuk en deed overal aan mee.” Ze volgde de opleiding tot activiteitenbegeleidster en ging daarna aan de slag bij het Vincent van Gogh-instituut. “Daar heb ik 3,5 jaar gewerkt. Toen kwamen de bezuinigingen in de zorg. Via een uitzendbureau ben ik vervolgens bij een slagerij terechtgekomen. Daar heb ik 15 jaar gewerkt en vervolgens 7 jaar bij de thuiszorg.” Ze keerde uiteindelijk weer terug bij de slager, maar de zorg bleef toch kriebelen. En nu werkt ze sinds mei als activiteitenbegeleidster bij Zorghuis Nederland in Roermond. “Dat is echt keileuk werk. Het is fijn om te merken dat er wordt beseft dat dit soort vormen van dagbesteding belangrijk is voor ouderen.”

Haar echtgenoot Noël leerde Susan 22 jaar geleden kennen. “Bij een concert van Rowwen Hèze in de Mèrthal. Nee, het was niet meteen liefde op het eerste gezicht, dat heeft wel een beetje moeten groeien”, lacht ze. Samen kregen ze twee dochters, Loeki van 16 en Silke van 13. Daarnaast hebben ze nog een poes, Lotje, vier cavia’s en vier kippen. “Allemaal vrouwen ja. Noël heeft het niet altijd makkelijk met al die dames”, grapt Susan. Na hun trouwen woonden Noël en Susan eerst in Horst, bij het bedrijf waar hij werkte. Daarna verhuisden ze naar Hegelsom. “Dit is een erg leuk dorp, ik heb me hier altijd welkom gevoeld. Het is een hecht dorp, iedereen kent elkaar.” Susan vindt het belangrijk om zich betrokken te voelen bij het dorp en heeft zich in de loop der jaren aangesloten bij verschillende verenigingen. “Ik ben onder andere lid geweest van toneelvereniging Poespas en heb daar een tijdje de jeugdafdeling geregisseerd. Ook was ik lid van het Oranjecomité en heb ik samen met mijn schoonzus verschillende keren meegedaan aan de Liedjesmiddag. Ook heb ik carnavalsliedjes voor de jeugd geschreven. Verder verzorg ik voor de dansgarde de kostuums en de grime. Ik heb voor meer grote producties gegrimeerd, zoals de revue in Horst. Dat is altijd erg gezellig.” Het is dan ook geen verrassing dat Susan er tijdens carnaval altijd tot in de puntjes verzorgd uitziet. “Ik vind het leuk om dan iets speciaals te verzinnen. Zo was het thema van carnaval een keer ‘smaakvol’. Onder het mom van ‘dát smákt nao miër’, ging ik verkleed als mier.” Lezen doet ze ook graag. “Vooral in bad en dan met name spannende boeken.”

Pfffeindelijk

Ten slotte: wat zou Susan doen met een miljoen? “Oh, geen idee. Een ander huis? Nee, ik ben tevreden met dit huis. Weet je, wij zijn helemaal niet zo materialistisch. Het heeft echt jaren geduurd voordat we een computer hadden. We hebben er uiteindelijk eentje gekocht en een e-mailadres aangemaakt dat begint met ‘pfffeindelijk’!”