Nieuwe Hôrster Hundje bekend

Het ontwerp van Bodhi Raedts (11) uit Hegelsom wordt Ut Neeje Hôrster Hundje. Zijn ontwerp ontving 45 procent van de stemmen en het beeld wordt binnenkort op het Lambertusplein geplaatst.

1,5 jaar zijn inwoners van Horst bezig om het Hôrster Hundje meer karakter te geven. Een (nieuw) beeld, een lied en Hôrster eigenwijsheid zijn de ingrediënten van het nieuwe Hundje. Bodhi’s beeld komt dus in plaats van het (oude) Hundje op het Lambertusplein. Voor de uiteindelijke uitwerking van het beeld wordt Bodhi door professionele kunstenaars begeleid. Horst Centrum, de organisatie, weet nog niet precies wanneer het beeld precies geplaatst wordt. “Wel zo snel mogelijk, het zal niet lang duren”, aldus een woordvoerder van Horst Centrum. Het ‘oude’ Hundje wordt verplaatst naar het nieuwe Gasthoêsplein. Wethouder Han Geurts heeft een toezegging gedaan naar petitiegroep HundjeMotBlieve: “Het bestaande beeld is geen eigendom van de gemeente. Maar als ik het hundje tot mijn beschikking krijg, zal ik het een plek geven op het Gasthoêsplein.”

‘Stoppen met geruzie’

Bodhi is hartstikke blij dat zijn ontwerp is verkozen tot het nieuwe Hundje. Hij heeft zijn idee ontworpen bij creatief atelier Zonder Gum in Hegelsom. “Toen ik werd gebeld door Helmie van de Riet (Zonder Gum, red.) en ze vertelde dat mijn ontwerp gewonnen had, was ik superblij”, zegt Bodhi. “Ik was al gelukkig dat ik bij de laatste drie zat en had nooit gedacht dat ik zou winnen. De andere ontwerpen waren namelijk ook erg mooi. Ik ben trots dat er straks een echt kunstwerk komt van het Hundje dat ik van klei heb gemaakt.” Bodhi heeft ook een boodschap aan alle mensen die teleurgesteld zijn dat het Hundje vervangen wordt. “Ik hoop dat zij ook stoppen met het geruzie over de hundjes. Dan kan iedereen blij zijn met het nieuwe en het oude Hundje. Tot slot wil ik Helmie bedanken omdat ze mij geholpen heeft met het maken van het kleimodel.” Het Hôrster Hundje kwam onlangs nog in opspraak toen een groep een petitie startte om het huidige Hundje te laten waar hij nu staat. Ze vinden het zonde als het oorspronkelijke beeld wordt vervangen door een nieuw ontwerp. Eén van de redenen dat er een nieuw beeld moest komen volgens Horst Centrum was dat het Hundje verouderd was en het zou niet plassen zoals een ‘echt’ hondje zou doen.