Rozenfestival houdt grote uitverkoop

Meters rollen kippengaas, houtconstructies, doeken bedrukt met rozenvelden, noem het maar op. Het is allemaal opgeslagen in twee volle loodsen van het inmiddels gestopte Rozenfestival in Lottum. Omdat het festival geen nieuwe editie meer gaat krijgen in de toekomst, houdt de organisatie een uitverkoop van alle spullen.

De organisatie maakte in maart dit jaar bekend te gaan stoppen met het organiseren van het tweejaarlijkse festival. Het heeft in totaal 15 edities gekend, maar vanwege het niet kunnen invullen van verschillende vrijwilligersposten, moest het bestuur de moeilijke beslissing nemen om te stoppen met het festival. In de loop der jaren heeft het Rozenfestival heel wat spullen verzameld. “In totaal twee loodsen vol”, vertelt Bob Obers van stichting Rozendorp Lottum. “Het zijn vooral spullen die gebruikt werden tijdens het festival. IJzeren en houten constructies, veel kippengaas en ook een aantal artikelen van emotionele waarde. Alles ligt nu opgeslagen in de loodsen en daar willen we graag van af. Want de huurkosten moeten ook betaald worden en dat is eigenlijk zonde.” De uitverkoop zal plaatsvinden op zaterdag 17 augustus tussen 11.00 en 14.00 uur in een loods van de familie Schraven aan de Veerweg in Lottum. Obers meldt een belangrijk puntje voor de uitverkoop: “Het is alleen voor inwoners van Lottum. We hebben geen zin in koopjesjagers die denken een slagje te slaan. Het is echt bedoeld voor de inwoners van Lottum die zich jaren hebben ingezet om het festival mogelijk te maken.
Het Rozenfestival is ooit ontstaan als een feest voor en door Lottumers, maar dat is door de jaren heen wel veranderd. Helemaal niet erg, maar deze uitverkoop is toch echt alleen voor de Lottumers. Ook om ze te bedanken.” De uitverkoop begint om 11.00 uur. Dan zijn allereerst de verenigingen welkom om eens te neuzen tussen alle spullen. “Zij hebben al die jaren veel betekend voor ons, nu kunnen we wat terug doen. Wie weet kunnen zij met de spullen weer andere activiteiten organiseren voor hun club.”

Emotionele waarde

Daarna zijn ook de rest van de inwoners welkom. “Ook zij mogen even kijken”. Op andere data zijn verschillende bloemisten welkom. Het gros van de producten hangt gewoon een prijskaartje aan en kunnen geïnteresseerden kopen. Ook zijn een aantal producten opgeslagen die een wat meer emotionele waarde hebben. “Ik weet zo niet precies welke dat zijn”, zegt Obers. “Maar die artikelen zullen in een soort van veiling in opbod worden verkocht.” Als er daarna nog spullen over zijn, zullen die worden verdeeld onder buitendorpse verenigingen en activiteiten.

De opbrengst van alle spullen wordt in een speciaal potje gedaan, vertelt Obers. “Als er nieuwe initiatieven in Lottum worden geopperd, kunnen we kijken of we met die opbrengst kunnen helpen.” Dat het Rozenfestival nooit meer terugkomt, sluit Obers niet uit. “We hebben altijd gezegd, als iemand anders het wil oppakken, dan kan dat. Maar tot nu toe heeft er nog niemand zich gemeld.”