Geplukt Lilian Dekkers

Ze werd geboren in Eindhoven en kwam via Helmond in America terecht. Daar runt ze haar eigen tattooshop waar ze klanten uit heel Nederland en ook daarbuiten ontvangt. Ze gaat graag op vakantie naar warme landen en is gek op haar hond Diego. Deze week wordt Lilian Dekkers (47) geplukt.

Dat Lilian van aanpakken houdt, is wel duidelijk. Twee jaar nadat ze haar opleiding aan het Sint Lucas in Boxtel afrondde, opende ze haar eerste kledingwinkel. “Ik volgde de opleiding etaleren en decoreren. Dat was nog voor de komst van de computer, we deden alles met de hand, zoals het tekenen van letters. Ik studeerde eind jaren 80 af, middenin de crisis. In de reclamewereld was geen werk te krijgen, dus ging ik aan de slag in een kledingwinkel. Daar hield ik me al snel bezig met de inrichting en de in- en verkoop. Een eigen winkel was dus een logische vervolgstap.” Als kind was Lilian al creatief. “Ik was altijd aan het schrijven en tekenen. Ik heb ook veel schilderijen gemaakt, met name portretten van bekende mensen. Die heb ik op een gegeven moment allemaal verkocht of weggegeven. Ik heb een aantal jaren niet meer geschilderd, maar ik wil het graag weer oppakken.”

‘Vorm van kunst’

Lilian groeide samen met haar zusje op in Eindhoven in een, volgens haar, gezellig en liefdevol gezin. “We woonden vlakbij de stad, dus daar gingen we regelmatig heen. Ik ben denk ik wel een stadsmens, al heb ik jarenlang in Deurne gewerkt en dat gemoedelijke trekt me ook wel. Sowieso vind ik het belangrijk om de plaatselijke middenstand te steunen.” Na 15 jaar een kledingwinkel te hebben gehad, was het tijd voor iets anders. “Als hobby zette ik tatoeages. Ik kon apparatuur van een kennis overnemen en heb het mezelf aangeleerd. Ik vind tattoos heel mooi, het is ook een vorm van kunst. Ik ben me er verder in gaan verdiepen en heb toen in Deurne een shop geopend.” Met haar toenmalige partner verhuisde Lilian 2,5 jaar geleden naar America. “We wilden wonen en werken graag combineren en zijn overal gaan kijken naar een geschikte woning. Dit huis sprak ons erg aan, America zelf kenden we verder niet.” Daar is intussen wel verandering in gekomen, zegt ze. “Het klikte meteen met de buurt, we hebben hele gezellige buren. Laatst hebben we een open dag gehad en het was erg leuk om te zien hoe belangstellend de mensen waren.”

‘Achter elke tattoo zit een verhaal’

Wie een tatoeage wil laten zetten, kan niet zomaar een willekeurige shop binnenstappen. Lilian raadt aan om eerst goed te kijken wat de tatoeëerder wel of niet kan. “Mijn specialisme is bijvoorbeeld fotorealistisch werk. Ik maak soms best bijzondere dingen mee. Achter elke tattoo zit een verhaal. Bijvoorbeeld als een klant iemand heeft verloren en een tattoo ter herinnering wil laten zetten die bij de verwerking helpt. Dan vind ik dat ik dankbaar werk heb dat ik mensen daarin kan steunen. Zelf heb ik een aantal jaren geleden ook een emotionele periode meegemaakt na het overlijden van mijn ouders, dus ik weet wat mensen meemaken. Ik kan mijn gevoel dan in de tatoeage leggen, dat geeft nog meer dimensie in mijn werk. Ik wil graag unieke dingen maken en niet iets standaard uit een boekje.”

Hoewel bijna alles om haar werk draait, maakt Lilian ook tijd voor haar sociale leven. Zo gaat ze graag uit eten of naar het terras. Als ze op vakantie gaat, dan het liefste naar een warm land waar ze lekker aan het strand kan liggen. Verder rijdt ze graag motor en dan is er nog hond Diego, een mini bull terriër. “Hij is 3,5 jaar en is echt de liefste hond van de wereld”, zegt ze. Heeft ze verder nog dromen? “Wat ik hoop is dat ik altijd zo door kan blijven gaan.”