Sterke daling in kerkbijdragen Horst-Sevenum

De kerkbijdragen van de parochianen in de parochiefederatie Horst-Sevenum dalen al een aantal jaar sterk. Het ziet er bovendien niet naar uit dat 2019 een beter jaar wordt voor de kerk. Reden genoeg voor de parochiefederatie om te gaan zoeken naar oplossingen.

De jaarcijfers van de parochiefederatie Horst-Sevenum, waarin bijdragen uit onder andere collectes, stipendia, huwelijken en uitvaarten zijn meegenomen, liegen er niet om. Ten opzichte van het jaar 2015 is er in alle parochies een daling te meten, variërend van ruim 10 procent in Horst tot bijna 43 procent in Griendtsveen. En 2019 lijkt geen beter jaar te worden. Henk Versleijen van het federatiebestuur Horst-Sevenum geeft aan dat de verklaring vooral te zoeken is bij de vergrijzing van de kerk. “Jonge generaties komen bijna niet meer in de kerk en met een daling van het aantal kerkbezoeken, nemen ook de inkomsten af.”

Voor de kerk is de daling van de kerkbijdragen problematisch. “We hebben nog wel reserves, maar die zijn niet onuitputtelijk”, aldus Versleijen. “En uiteindelijk moeten we het toch hebben van de bijdragen.” De federatie is dan ook druk bezig met het zoeken naar een oplossing. “Daarbij moeten we gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat jongeren zich weer aangesproken voelen door de kerk. We kunnen natuurlijk niemand dwingen, maar misschien is er wel een manier om de jeugd te motiveren.” Volgens Versleijen betekent dat niet per se dat jongeren kerkdiensten bij moeten gaan wonen. “Ze kunnen ook op andere manieren betrokken worden. We hebben bijvoorbeeld al het initiatief Diaconie Nu. Eén keer in de week komen mensen samen in de kerk om te praten over van alles. Daarbij hoeft het niet per se over het geloof te gaan.” De cijfers van de parochiefederatie Maasdorpen zijn bij de redactie niet bekend. De parochiefederatie was niet bereid om de cijfers openbaar te maken.