Geheimen van Broekhuizen en Broekhuizenvorst ontrafeld

‘De Geheimen van Broekhuizenvorst’, klinkt mysterieus en raadselachtig en dat was ook wel een beetje de bedoeling. Want op zondag 4 augustus liep er een eenmalige route door Broekhuizen en Broekhuizenvorst die georganiseerd werd vanwege 800 jaar Horst aan de Maas.

De deelnemers verzamelden allemaal bij de kiosk op het kerkplein in Broekhuizenvorst waar ze een kaart kregen, verder niets. “Het was de plattegrond van Broekhuizen en Broekhuizenvorst met daarop alleen een sticker, een titel van het geheim en een adres”, vertelt Egbert Hulshof, één van de organisatoren. “Daar moesten de deelnemers heen en ze wisten niet wat hen te wachten stond. Uiteindelijk waren er zeven ‘geheime’ locaties waar van alles omtrent de geschiedenis van de twee dorpen te zien was.”

Handgranaat

Eén van de geheimen deelde jeu Derikx (69) op de binnenplaats van kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst. Hij vertelde onder andere over zijn bijna doodervaring. Derikx woonde als kind in de buurt van het kasteel. Hij heeft daar veel meegemaakt. Hij kwam door een ongelukje in brand te staan, heeft een tijd in een gierton doorgebracht en had een handgranaat gevonden. Uiteindelijk werd deze van hem ontnomen. Deze verhalen vertelde hij aan de bezoekers van De Geheimen van Broekhuizenvorst.

Heks

Op een andere locatie vertelt een inwoner over allerlei magische drankjes. “We hebben sinds een jaar een echte heks wonen in het dorp”, vertelt Hulshof. “Samen met een heksenmaatje liet ze deelnemers in een glazen bol kijken en legde ze van alles uit over wat er bij komt kijken als je een heks bent. Ze heeft zich ook aangesloten bij een echte heksenkring.”

Mieke Jonkers (80) had speciaal voor deze gelegenheid haar vele haak- en breikunstwerken verzameld in een soort mini-museum bij haar thuis in Broekhuizenvorst. “Ik ben nog één van de mensen die op de lagere school haak- en breiles heeft gekregen. Ik heb dit altijd veel gedaan, maar toen ik wat ouder was had ik meer tijd om bezig te zijn met mijn hobby.” Ze begon voor haar kleinkinderen allerlei werkjes te maken en uiteindelijk liep dit uit tot een grote hobby. “Zo nu en dan maak ik ook werken voor de KBO in Broekhuizenvorst. De leden krijgen bijvoorbeeld met Kerstmis een gebreide kerstboom van mij en met Pasen een engeltje.” De organisatie van De Geheimen van Broekhuizenvorst vroeg Jonkers deze kunstwerken te tonen aan het publiek. “Het was ontzettend leuk. Aan het begin van de middag kwamen er wel wat mensen, maar na het tijdje bleef het volk maar binnenlopen.”

Veel toeristen

Wat Hulshof niet verwachtte was dat er veel toeristen op de route afkwamen. “We hadden veel inwoners van deze gemeente op de activiteit verwacht, maar die bleven uit. Gelukkig werd deze leegte goed gevuld met allerlei toeristen.” De hele dag liepen de deelnemers door de twee organiserende dorpen. “De Geheimen van Broekhuizenvorst begon om 13.00 uur en rond 17.00 uur hadden de meeste groepen nog niet eens alle zeven
plekken bezocht.”

Foto: Serotia Vors