Geplukt Fraukje Classen-Mulder

Op 2-jarige leeftijd verhuisde ze van Gouda naar Blerick. Haar passie vond ze in het geven van yogalessen; in het bijzonder kinderyoga. Een auto-ongeluk vijf jaar geleden gooide roet in het eten. Met een speciale behandeling in de Verenigde Staten hoopt ze haar oude leven weer terug te krijgen. Deze week wordt Fraukje Classen-Mulder (38) uit Horst geplukt.

Veel van haar kindertijd herinnert Fraukje zich niet meer. “Maar wat ik wel nog heel goed weet, is dat ik vroeger altijd met mijn vader mee ging op de vrachtwagen. Al vanaf ik een jaar of drie was”, zegt Fraukje nadenkend. “Als vrachtwagenchauffeur kwam mijn vader in heel Europa. Duitsland, België, Italië, Spanje en Griekenland, hij kwam op de mooiste plekken.” In de vakantie reisde Fraukje dan wel eens met hem mee, twee weken lang. Het was net kamperen. “Ik weet nog goed dat hij tegen de avond de vrachtwagen ergens op een mooie plek parkeerde, de stoelen uitklapte, het gasstelletje erbij pakte en zei: ‘Kijk eens Fraukje, wat hebben we een mooie tuin’”, zegt ze lachend.
Yoga
Dingen onthouden is voor Fraukje niet zo heel vanzelfsprekend meer. Vijf jaar geleden raakte ze betrokken bij een auto-ongeluk. “De klap was op het moment niet heel hard, maar mijn lichaam heeft er wel flink onder geleden”, vertelt Fraukje. Het vermoeden is dat het gevolg van het ongeluk is dat sommige hersendelen niet meer goed doorbloed worden en ze moeite heeft met dingen onthouden en ordenen. Van een vrolijke spring-in-het-veld, die veel energie in haar lijf had, veranderde ze opeens naar een rustige vrouw die snel vermoeid raakt. “In september ga ik naar de Verenigde Staten, waar ik een intensief traject ga volgen. Mijn hersenen moeten waarschijnlijk als het ware gereset worden.” De behandeling kost veel geld. Op aandringen van dierbaren om haar heen heeft ze een crowdfundingsactie opgericht. “Binnen vier weken had ik al bijna de helft van het geld opgehaald. Ook mensen die ik persoonlijk niet ken, hebben geld gegeven. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor.” Met de behandeling hoopt ze haar hersenen weer actief te krijgen en ook van haar pijnklachten af te komen, zodat Fraukje in de toekomst mogelijk weer kan doen wat ze het liefste doet: kinderyoga.
Als lerares op het speciaal onderwijs kwam ze erachter dat kinderyoga een positieve impact heeft op kinderen. “Ik gaf een keer een spreekbeurt over mezelf, als voorbeeld voor de kinderen, waar ik vertelde over mijn liefde voor yoga. Dat vonden ze heel interessant en de kinderen vroegen dan ook of ik een keer een lesje yoga wilde geven.” Dat bleek een groot succes, want sindsdien gaf ze, tot aan het ongeluk, op verschillende locaties kinderyoga, waaronder basisscholen, de Mutsaersstichting en yogastudio L’Espoir. “Ik had eens een jongen met ADHD die lessen bij mij volgde. Juist hij, die normaal erg druk was, zat op het puntje van zijn yogamat.”
Ondanks dat ze vaak vermoeid is en ze het rustig aan moet doen, geniet Fraukje wel van het leven. Zo heeft ze samen met haar man Ron, waarmee ze in 2008 naar Horst verhuisde, gefigureerd in de film Red Bad, een Nederlandse film over de adellijke strijder Redbad uit Friesland die bij de Vikingen belandt. “Dat was een periode waarin ik me wat beter voelde. Ik wilde altijd al eens weten hoe het er aan toe gaat op een filmset. Er kwam op Facebook een oproep voor figuranten voorbij en we hebben ons samen meteen opgegeven. Het was een onvergetelijke ervaring, al werd de film in de Verenigde Staten beter ontvangen dan hier in Nederland”, zegt ze lachend.
Fraukje houdt ook van wandelen in de Kasteelse Bossen samen met Ron en hond Crissy.“Crissy is een hond met een verleden. Ze komt uit Spanje en heeft hier in Nederland in de crisisopvang gezeten. Met Crissy hadden we meteen een klik. We hebben haar nu vier jaar en ze maakt echt deel uit van het gezin. Ze is heel waakzaam naar ons toe. Ik kan wel zeggen dat Crissy mijn honden­dochter is.”