UIT Pepijn Lijnders

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Pepijn Lijnders (36), geboren in Broekhuizen, maar inmiddels uit Formby, Engeland.

Velen zullen Pepijn vooral kennen als assistent manager bij de Engelse voetbalclub Liverpool FC. Hij is de rechterhand van de coach Jürgen Klopp. Pepijn groeide op in Broekhuizen, in een huis direct aan de Maas. “Mijn ouders woonden toentertijd nog op een bovenverdieping in een huis aan de Veerweg”, vertelt Pepijn. “Mijn vader is zijn hele leven grafisch ontwerper geweest. Mijn moeder werkt bij Daelzicht en bij stichting miMakkus. Ik ken niemand die meer liefde en tijd aan de mensen rondom haar heen geeft.”

Streken uithalen
Pepijn zit op de basisschool in een klas met dertien kinderen. “Zes meiden en zeven jongens”, zegt Pepijn. “Het enige wat we deden was voetballen, vissen of het bos in om legertje te spelen. Daarnaast kon je me in die tijd vinden aan de Maas of op het trapterreintje.” Volgens Pepijn haalde hij veel streken uit met zijn vrienden. “Dat waren Lennart, Joep en Jaap. Maar volgens mij gingen we nooit te ver. Met Lennart ben ik opgegroeid: van samen in de wieg tot de puberteit.”

De zomerperiode was voor Pepijn altijd een hoogtepunt, dan werden de rozen geoculeerd. “De mooiste tijd van het jaar. Mijn vader leerde me op vroege leeftijd al staand oculeren. Ik vond het zo leuk dat ik zelfs naast mijn drukke voetballeven, in de zomerstops, een zakcentje bijverdiende. Samen met Nando, een goede vriend, oculeerden we tot het te donker was. We hadden een echt ‘Occuteam’.” In die tijd begon voor Pepijn ook het leven als leerling op het Dendron College in Horst. “Ik had een haat-liefdeverhouding met de leraren op het Dendron. Ik bewonderde ze, had een groot respect, maar kon waarschijnlijk ook het bloed onder hun nagels vandaan halen. Ik was echt iemand die grenzen opzocht.” Met de gymdocenten kon Pepijn het wel goed vinden. “Ik speelde als enige leerling elke donderdagmiddag zaalvoetbal met ze.”

Ernstig geblesseerd
De stap naar het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) was dus ook geen onverwachte stap. “Mijn droom en passie: voetbal en sport”, vertelt Pepijn. Alleen verliep de opleiding niet helemaal zoals verwacht, Pepijn raakte ernstig geblesseerd tijdens een training. Door een sliding scheurde de kruisband van zijn knie. “Een afschuwelijke periode. Ger Lijnders, toenmalige voorzitter van voetbalvereniging SVEB en mijn oom, en jeugdvoorzitter Rob Hendrix vroegen toen of ik de jeugd kon helpen met een technisch beleidsplan.” Zo bleef ex-Broekhuizenaar toch bezig met voetbal. “Ik verzorgde toen ook de trainingen van het tweede elftal. Daar is alles begonnen.” Pepijn liep zijn eerste stage bij voetbalvereniging Wittenhorst en zijn tweede bij voetbalclub PSV Eindhoven.

In de jaren dat Pepijn naar het CIOS ging, zat hij op kamers in Sittard. Daar leerde hij zijn vrouw, Danielle kennen. “We kwamen elkaar tegen tijdens carnaval in Horst. Zij was en is de liefde van mijn leven. We hebben twee prachtige zonen: Romijn en Benjamin. Inmiddels zijn we alweer negentien jaar samen en zijn in 2012 in Porto getrouwd.” De twee zoons werden ook in Broekhuizen geboren, in het droomhuis van Danielle en Pepijn, dat ze kochten nadat Pepijn van PSV naar FC Porto verhuisde. “Het is een geruststellende gedachte dat je ergens een thuis hebt als je veel reist en werk hebt waar nogal wat druk op staat. Danielle en ik waren helemaal gek van dit huis en toen het te koop kwam te staan was het voor ons duidelijk dat we alles moesten proberen om het te kopen. De tuin rijkt tot aan de Maas, toevallig precies op de plek waar ik als jongetje altijd ging vissen.”

Genieten
Het is een speciale plek voor het stel. “We komen daar echt tot rust. We verblijven tijdens de zomerstops van het voetbal altijd in Broekhuizen.” De kleine dingen maken het voor Pepijn extra mooi. “Vers brood halen, af en toe met de kids een ijsje eten, vissen of barbecuen aan de Maas, maar vooral dichtbij onze families zijn. Voor onze opa’s en oma’s is het de mooiste periode omdat die twee snuiters vanuit het niets over de vloer komen. Tot nog toe de enige kleinkinderen dus het is niet altijd makkelijk voor hen. We zijn niet vaak bij elkaar dus de zomers in Horst aan de Maas tellen echt.”

Liverpool
Van 2015 tot en met 2017 was Pepijn al de rechterhand van hoofdtrainer Jürgen Klopp. Na een korte periode als coach bij de Nijmeegse club N.E.C. besloot hij in 2018 om weer vertrouwd naar Liverpool terug te keren. “Dit is mijn vijfde seizoen bij Liverpool FC, ik voel me goed. Het is een rol die bij me past, vooral naast Jürgen. Hij is de motivator, de stimulator achter elke stap die we maken maar geeft verantwoordelijkheid aan diegene die hij vertrouwt. Ik ben verantwoordelijk voor training, daarvoor heeft hij me teruggehaald en ik geef richting aan een weekplan dat het meeste uit het team haalt.” Samen met Jürgen beslist Pepijn waar ze heen willen in de trainingssessies met het team en hij zorgt er dan voor dat het gedaan wordt. “Ik creëer oefeningen, focus op wat we kunnen controleren en stimuleer hoge normen op en naast het veld. We zien elke sessie als een wedstrijd, dat is de enige manier om in deze intensiteit te spelen. Ons doel is in elke wedstrijd te bewijzen dat wij het betere team zijn. De kunst is je te blijven ontwikkelen, dat is wat ik probeer met het team.”