Geplukt Safia Boulghalgh

Ze kwam in 1972 vanuit Marokko naar Nederland en woont sinds tien jaar in Melderslo. Ze heeft daar een kleinschalig zorgbedrijf voor mensen met een beperking. Kunst is de rode draad in haar leven. Samen met haar man Frank probeert ze daarnaast zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. Deze week wordt Safia Boulghalgh (58) uit Melderslo geplukt.

Het was haar man Frank (62) die het ‘kunstvlammetje’ bij haar aanwakkerde. Ze leerde hem in 1986 kennen toen ze in het Brabantse Sint-Oedenrode woonde. Hij kwam uit Nuenen en had op de kunstacademie gestudeerd. “Fröbelen, tekenen en met klei knutselen deed ik al toen ik in Marokko opgroeide. Dat ik van kunst maken ook mijn werk kon maken, net zoals hij, was nog nooit in mij opgekomen”, vertelt Safia.

Ze werd dan ook eerst verpleegster voordat ze zich op de kunsten ging richten. “Als jong meisje fascineerde de verpleegzorg mij al. Ik wilde voor zieke mensen zorgen. Maar in 1989 heb ik de stap toch gezet en ben ik naar de Kunstacademie in Den Bosch gegaan.” Ze studeerde daar tot 1994 en werd zo alsnog kunstenaar. “Maar het was moeilijk om met kunst je brood te verdienen, dus heb ik het werk in de zorg daarna weer opgepakt. De jaren daarna heb ik voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de raad voor kinderbescherming en Jeugdzorg gewerkt. Thuis schilderde ik dan in mijn vrije tijd.” Inmiddels maakte ze ook tekeningen, beeldhouwwerken en keramische kunst in haar atelier aan huis.

Zorg en kunst gecombineerd

Haar liefde voor kunst maken combineert ze, samen met Frank, nog steeds met werk in de zorg. Sinds 2010 wonen ze op de Nieuwenhofweg in Melderslo, waar ze samen zorgbedrijf De Nieuwe Hof Zorg runnen en mensen met een beperking op kleine schaal dagbesteding bieden. Hun twee dochters, Moenja (28) en Zina (27) zijn al een hele tijd uitgevlogen. Moenja is een digitale nomade op Bali, Zina woont in Deventer en werkt in de zorg. “Tien jaar geleden woonden we in Eindhoven, maar we wilden graag een huis waar ruimte was voor dieren, een moestuin, werkplaatsen en veel natuur. Zo kwamen we hier uit, bij een oud champignonbedrijf met een halve hectare grond eromheen.”

Hoewel ze het werk met plezier doen, zijn Safia en Frank hun zorgbedrijf wat aan het afbouwen. “We hebben nu drie mensen hier rondlopen die we begeleiden, waarvan er één op ons terrein woont in een eigen stacaravan. Tijdens de drukste jaren liepen hier wel 25 cliënten rond die we hielpen met dagbesteding of crisisopvang, bijvoorbeeld. Nu hebben we meer ruimte en tijd om de huidige cliënten te ondersteunen en kunnen wij ons daarnaast meer met de kunst bezig houden.”

‘Geen koelkast nodig’

Safia komt oorspronkelijk uit Noord-Marokko, waar ze opgroeide met vijf broers en twee zussen. “Mijn vader liet mijn moeder, broers, zussen en mij in 1961 achter om als gastarbeider te gaan werken in de mijnen in Nederland. Gemiddeld zagen we hem maar één keer in de twee jaar. In 1972 heeft hij ons laten overkomen en zijn we in Sint-Oedenrode gaan wonen.” Safia’s moeder overleed plotseling in 1985. Haar vader hertrouwde, kreeg nog twee dochters en woont, 87 jaar oud, in Eindhoven.

Hard werken en duurzaam leven zijn twee dingen die Safia van huis uit mee heeft gekregen. En dat komt ook nu duidelijk tot uiting. “We proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Dat vinden we een leuke uitdaging en we vinden het mooi om iets te doen voor de natuur. Er liggen zonnepanelen op het dak, we hebben een eigen moestuin, ik maak zelf thee met verse kruiden, we proberen zo weinig mogelijk weg te gooien en eten geen vlees of zuivel. Een koelkast hebben we daarom ook niet nodig en als we iets koel willen bewaren, dan kan dat in de kelder.”

De natuur krijgt verder alle ruimte rond het huis van Safia en Frank. Het is er weelderig groen, er bloeien kleurrijke bloemen en vliegen tal van vlinders en bijen rond. “Het is echt onze plek. Het huis en de tuin zijn helemaal wie wij zijn. We hebben hier letterlijk en figuurlijk alle ruimte en halen er veel inspiratie uit. Uiteindelijk komt alles bij ons neer op de kunst; dat is altijd aanwezig.”