Stolpersteine in Horst aan de Maas

Horst aan de Maas krijgt veertien Stolpersteine. Deze worden geplaats om de Joden te herdenken die in de Tweede Wereldoorlog in Horst aan de Maas ondergedoken zaten en uiteindelijk werden opgepakt en vermoord.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Verspreid over Europa zijn deze ‘struikelstenen’ geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust. De stenen liggen voor de huizen waar de slachtoffers ondergedoken zaten en waarvandaan ze zijn gedeporteerd. Ook in Horst aan de Maas zaten Joden ondergedoken.
“Voor de nazi’s stond de oude gemeente Horst bekend als Judenfrei”, zegt Hans Steenmetz voorzitter van Stichting Comité 4 mei Horst, “terwijl er in veel dorpen Joden ondergedoken waren, denk aan Tienray en Sevenum. Na de oorlog kende deze regio een Joodse gemeenschap van zo’n 350 mensen.” “In Sevenum heeft zelfs aan de Molenstraat na de oorlog een tijd een Joodse synagoge gezeten”, vult Toon van Rens, nauw betrokken bij het project, aan. “En er was een Palestina soos voor de jongeren. Onderduiken hier was ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld in de Randstad. Hier maakten kinderen bijvoorbeeld onderdeel uit van het gezin, gingen naar school en soms zelf mee naar de kerk. Vaak wist de buurt er ook van af. Noem het maar ‘dorpsonderduiken’.”
Van veertien Joodse onderduikers is achterhaald waar ze ondergedoken zaten, wanneer ze zijn opgepakt en uiteindelijk vermoord. In America zijn dit er vijf, in Horst een, in Tienray drie, in Broekhuizenvorst een, in Grubbenvorst twee en ook in Sevenum twee. Bij de huizen waar zij verbleven worden de herdenkingsstenen geplaatst.
Op 28 september worden de Stolpersteine geplaatst, daar is Demnig ook bij aanwezig. Hij legt in elke gemeente altijd de eerste steentjes zelf. Omdat dit op een zaterdag valt, de Joodse sabbat, is op zondag 29 september een bijeenkomst in het gemeentehuis. Van Rens: “Het Jodendom gaat ervan uit dat mensen blijven leven, als hun naam genoemd blijft. Dat is de achterliggende gedachte van het project. Daarnaast vinden we het belangrijk dat mensen herinnerd worden aan wat er is gebeurd.”
Wie meer informatie heeft over de Joodse onderduikers kan contact opnemen met Hans Steenmetz via h.steenmetz@kpnmail.nl