Moelbaeren en wachters in de beruchte tunnel

Het ontwerp van Dendron-leerling Lotte Ambrosius wordt uitgewerkt in mozaïek in het viaduct Terhorst aan de Kasteellaan in Horst. Een kunstklas van het Dendron College in Horst hield zich de afgelopen weken bezig met het verzinnen van een nieuw ontwerp van 'het beruchte tunneltje'.

De jury liet haar oog vallen op het idee van Lotte vanwege “het overkoepelende thema van water wat in de tekening terugkomt”, aldus ontwerper Verbeek. “Het onderwerp was onder andere de Molenbeek en die wist Lotte heel goed in haar kunstwerk terug te laten komen. Daarnaast heeft ze een aantal kenmerkende Horster attributen laten zweven in de golven van haar ontwerp die te maken hebben met het gebied.” Verbeek ging aan de slag met het idee van Lotte en voegde er zelf ook nog wat aan toe. “Ik wil zo weinig mogelijk mijn stempel er op leggen, maar heb nog wat andere kenmerkende dingen aan toegevoegd. Zo drijven er in de golven onder andere bijen, ‘moelbaeren’, ‘’t hundje’, regenbogen (met knipoog naar het regenboogzebrapad, red.) en konijnen. Ook staan er twee wachters aan het begin van het viaduct. Dat idee komt weer van een andere leerlinge vandaan, dus zo is het één gezamenlijk project geworden.”

'Grimmige uitstraling'

“Het viaduct heeft al jaren een grimmige uitstraling”, legt ontwerper Teun Verbeek tijdens de onthulling op woensdag 3 juli uit. “Doordat er veel graffiti is gekalkt op het beton en er geen verlichting is, nodigt het viaduct niet uit om er bijvoorbeeld ’s avonds doorheen te fietsen. Daarom gaan we het opfleuren.” Een opwaardering die, vanuit gemeente Horst aan de Maas met de projecten Maasgaard en Afslag10, het doel heeft de verbinding tussen het centrum van Horst en het Kasteelpark in Afslag10 te verbeteren het moet de omgeving, waaronder de Molenbeek, aantrekkelijker te maken.

De leerlingen begonnen enkele weken geleden met het project. “We hebben met z’n allen het viaduct aan de Kasteellaan geïnspecteerd. Daaruit bleek wel dat de tunnel opgefleurd moest worden.” Het idee ontstond uit een eerdere samenwerking met het Dendron College en Bas van de Lisdonk, die project Maasgaard leidt. “Jolanda Nabben, docente van het Dendron, en ik heb vaker contact gehad om leerlingen te betrekken bij projecten in deze gemeente”, vertelt Van de Lisdonk. “Dat waren vaak nog kleinere projecten, totdat ik stuitte op dit idee. Ik dacht meteen aan Jolanda en zij was ontzettend onder de indruk toen ze hoorde wat we van plan waren.”

Moelbaeren en bijen

Het opknappen van het viaduct aan de Kasteellaan in Horst is één van een aantal stappen die de gemeente wil verwezenlijken in het Afslag10-gebied. De aantal van deze stappen zijn het opknappen van de kasteelruïne, een aanlegplaats maken op de Molenbeek om bijvoorbeeld te kanoën, de Molenbeek zelf opknappen en dus het viaduct Terhorst opwaarderen. Het gebied kent een rijke cultuur en historie met de vroegere graven van Wittenhorst, moelbaeren (dialect voor bosbessen) die in het gebied groeien, de toenmalige konijnenwaranda en de bijen van ’t Zoemhukske. Met deze onderwerpen gingen de leerlingen ook aan de slag tijdens het maken van hun eigen ontwerp. Uiteindelijk kwam er een top-3 uit, die woensdag bekend werd gemaakt. De derde plek is voor Pleun Visser met haar project De Levenscyclus. Zilver was er voor Kongla Konsawat met Vier Seizoenen en Lotte Ambrosius wist dus te winnen met Golvend.

De realisatie van het kunstobject staat gepland vanaf september en moet aan het eind van het jaar ongeveer klaar zijn. Het ontwerp word met mozaïek ingekleurd. Ook gaat de gemeente in gesprek met Rijkswaterstaat om verlichting in de tunnel te verwezenlijken. De graffiti zal ook weggehaald worden en de mozaïektegels krijgen een speciale anti-graffiti coating waardoor het niet mogelijk meer is om de doorgang te bekladden.