‘Nu eerst een wafel met aardbeien’

Zwemclub HZPC uit Horst bestaat dit jaar 60 jaar. Het jubileumfeest vond een paar maanden geleden al plaats, maar op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli stond de 24-uursrace op het programma. Drie zwemteams van negen en tien personen zwommen 24 uur om de oude records te verbreken.

Het is de vijfde keer dat HZPC een 24-uursrace organiseert. De vorige waren in 1968, 1971, 1984 en 2009. “Ons zestigjarig jubileum wilden we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, en zo kwamen we op het idee om naast de feestavond in april ook de race weer te organiseren”, vertelt Jannie Vollenberg van de organisatie. Vorige week kwamen de laatste zwemmers van HZPC in actie en dat was het einde van het wedstrijdseizoen. “Een goede timing dus voor de 24-uursrace, die een behoorlijke inspanning betekent voor de deelnemers”, volgens Theo Linssen, eveneens lid van de organisatie.
Er is dan ook veel animo voor de race. “In totaal zwemmen er drie teams met HZPC-leden: één herenteam van tien zwemmers, één damesteam met tien zwemsters en één damesteam met negen zwemsters”, zegt Theo. Jannie voegt toe: “Bij de heren waren er zelfs te veel deelnemers, waardoor er drie jongens niet mee konden doen. Zij zwemmen op eigen initiatief in de sponsorbaan en volgen hetzelfde schema als de teams.” Dat schema houdt in dat er telkens drie zwemmers van één team actief zijn in een baan. Zij zwemmen gedurende een half uur estafette, waarna ze anderhalf uur rust hebben. “Dat klinkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet”, zegt Jannie. Theo, die zelf in twee eerdere edities van de 24-uursrace aan de start verscheen, kan dat beamen. “Het is echt ontzettend zwaar.”
Het doel van de teams is om de records uit 2009 te verbreken. “Voor de heren betekent dat dat ze in totaal meer dan 128,3 kilometer af moeten leggen. De dames moeten boven de 119,6 kilometer zien te komen”, vertelt Jannie. Op zaterdag rond 16.00 uur ligt het eerste damesteam daarvoor goed op schema. Bij de heren is het moelijker. “Dat heeft er mee te maken dat het herenteam uit zowel wedstrijdzwemmers als waterpoloërs bestaat”, legt Theo uit. “De waterpoloërs zijn minder gewend om langdurig baantjes te trekken. Dat maakt het zwaarder voor het herenteam.”
In het zwembad is ook plaats gemaakt voor sponsorteams, bestaande uit drie tot vijf personen. Ook zij zwemmen gedurende een half uur in estafette en betalen 1 euro per half uur. In twee banen zijn er sponsorteams aan het zwemmen. “Het geld dat we ophalen gaat naar het goede doel”, zegt Jannie. Dat goede doel is Hospice d’n Doevenbos. “We wilden iets doen voor de mensen in de buurt, iets voor Horst. D’n Doevenbos vonden we een mooi doel.” Ook bij de sponsorzwemmers is er aan animo geen gebrek. Theo: “We hebben zelfs een paar keer een derde baan moeten openen, omdat we aan twee banen niet genoeg hadden.” Naast het zwemmen, zijn er verschillende andere activiteiten georganiseerd. Jannie: “Gisteren hadden we een ludieke bingo en vanochtend was er ochtendyoga en een gezamenlijk ontbijt voor alle HZPC-leden. Ook werd ons lid Annemarie Hoebers in het zonnetje gezet. Zij is al zestig jaar actief lid.”
Floor Weijmans uit Venlo is één van de HZPC-zwemsters uit het eerste damesteam. Tien jaar geleden, toen ze 13 was, zwom ze de 24-uursrace al eens en nu ze 23 is doet ze het voor de tweede keer. “Het is de uitdaging die me motiveert, om met z’n allen richting dat record te zwemmen. We liggen nu voor op schema en gaan het verbreken. Dat geeft heel veel adrenaline. Daarop ben ik de afgelopen uren doorgekomen”, vertelt ze. Met nog één keer een half uur zwemmen te gaan, weet ze al wat ze straks als eerste gaat doen. “Ik wil een wafel met aardbeien eten”, zegt ze lachend. “Daar kijk ik al de hele tijd naar uit. Daarna ga ik even zitten in het warme bad en de rest aanmoedigen tot 19.00 uur. En daarna ga ik naar bed, bijslapen.”
Om 19.00 uur werd de uitslag bekendgemaakt. De dames 1 hebben het gered. Al drie kwartier vóór het einde van de race verbraken zij het record. Uiteindelijk zwommen ze 123,6 kilometer. Het andere damesteam, dames 2 zwom 94,15 kilometer tegenover 99,3 vorige keer. Het herenteam wist het record ook net niet te verbreken en bleef steken op 124,7 kilometer. Ook het eindbedrag voor D’n Doevenbos werd gepresenteerd. In totaal werd er 450 euro opgehaald voor het Horster hospice.