‘Straks gaat er nog gedanst worden’

Jongerenkoor Horst werd in 1969 opgericht. Tot eind jaren 90 maakte het koor heel wat reacties los bij de inwoners. Nu willen oud-leden nog één keer een jongerenmis houden met aansluitend een reünie: de jongerenmis 2.0.

Het begon allemaal met pater Ad van der Meijden. In 1969 wilde hij de jeugd meer betrekken bij de kerk. “Hij klopte bij ons aan (vriendengroep Young Boys, red.) en zo is het begonnen”, zegt Jos Keijsers, één van de oprichters van het jongerenkoor. “Vroeger was het zo dat iedereen naar de kerk moest, omdat het erbij hoorde. De jeugd was echter rebels. Ze wilde graag eigen missen met een wisselend thema, die anders waren dan de bestaande missen die zich hielden aan de eucharistie van Rome.” Welke thema’s dat waren? “Onder andere leven met gehandicapten en een schreeuw in de wereld om vrede”, zegt José Bruggers-Claessen, oud-lid en medeorganisator van de reünie. “Het was ongekend wat we deden. Er werden instrumenten, zoals een drumstel, de kerk binnen gesjouwd. Men sprak er soms schande van, maar toch was elke mis drukbezocht. Iedereen was nieuwsgierig, of ze het nu met ons eens waren of niet.” Jos vult aan: “Ik herinner me nog dat iemand zei: ‘Het moet niet gekker worden, straks wordt er nog gedanst!’” Op de vraag of het dan wel eens botste met een aantal geestelijken, wordt instemmend geknikt. “We maakten onze eigen missen. Teksten werden geschreven en gedichten werden gezocht. Daar maakten we dan iets eigens van. Niet iedereen was het daarmee eens, want we weken daarmee toch af van de officiële richtlijnen van de kerk”, vertelt Jos. ”Maar we wilden echt iets te vertellen hebben in de kerk, iets van onszelf. De muziek en de teksten moesten daarbij passen.” Het jongerenkoor werd begeleid door een combo, een orkest met onder andere een drummer, toetsenist, gitarist, dwarsfluitist, hoboïst en trompettist. “Alles en iedereen die maar een beetje muziek kon spelen of kon zingen, wilde bij het jongerenkoor. Dat was hot, dan hoorde je er bij’’, vertelt José. Doordat een orkest het koor begeleidde, was het noodzakelijk dat het geluid goed geregeld werd. “Daarom kwam er een geluidsinstallatie en een bouwploeg. Iedereen moest één uur voordat de mis begon aanwezig zijn, zodat het geluid goed afgesteld kon worden. Het was veel werk” zegt Jos. José vult aan: “Maar dat hadden we ervoor over. We waren inmiddels een hechte vriendenclub geworden. Of je nou muzikant, koorlid, bestuurslid of de dirigent was, het was één geheel. Iedereen kwam naar de repetitie op zondagochtend, al waren we nog zo brak van de avond daarvoor. De repetities waren heilig.” Uiteindelijk groeide het koor vooral onder leiding van Joop Mittelmeijer uit tot een groep van meer dan honderd leden. Met hem maakte het jongerenkoor elpees, kerstcassettes en cd’s, waar duizenden exemplaren toentertijd van zijn verkocht. José zegt: “Veel oud-leden hebben warme herinneringen aan het jongerenkoor. Het was voor velen de basis voor een hobby of baan in de muziek. Ook zijn er langdurige vriendschappen en zelfs meer dan tien huwelijken uit ontstaan.”

En nu komt er dus een reünie. “We kregen de laatste tijd vanuit verschillende hoeken de vraag of het niet leuk was om het jongerenkoor weer eens keer bij elkaar te krijgen. Of dat nu in de vorm van een reünie was of weer een jongerenmis, dat was de vraag. Maar iedereen was enthousiast voor een weerzien, en als iedereen wil dan gaan we het gewoon proberen”, zegt José. Op zaterdag 9 november om 19.00 uur houdt het jongerenkoor Horst dan ook nog één keer een mis in de Lambertuskerk in Horst: de jongerenmis 2.0. Met zoveel mogelijk oud-leden wordt de muziek van toen gezongen. Aansluitend aan de jongerenmis vindt de reünie plaats.
Oud-leden die mee willen doen
kunnen zich aanmelden via jongerenkoorhorst@gmail.com of kijk op Facebook voor meer informatie.