Permanente bewoning op vakantiepark Sevenum

Gemeente Horst aan de Maas, de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank controleerden dinsdag 4 juni tweehonderd chalets op vakantiepark De Schatberg in Sevenum. Daarbij is een aantal 'spookbewoners' ontdekt; mensen die permanent op het park wonen, maar niet staan ingeschreven in de gemeente.

De gezamenlijke controle werd gedaan om een beeld te krijgen van wie er op het recreatiepark verblijft en wat er gebeurt. Ook hopen de instanties te achterhalen of er mensen verblijven die niet in de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP) staan ingeschreven en op die manier 'onder de radar' willen blijven van overheidsinstanties. Ook wilden de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en De Sociale Verzekeringsbank (SVB) fraude opsporen.

Er werden in totaal ongeveer tweehonderd chalets op het park bezocht. Deze werden geselecteerd op basis van signalen van betrokken partners, laat een gemeentewoordvoerder weten. Bij vijftig woningen waren bewoners aanwezig op het moment van de controle.

Aantal permanente bewoners nog niet bekend
"Uit de inventarisatie bleek dat een bepaald gedeelte van het park meer vaste bewoning plaatsvond", aldus de gemeente. In veel gevallen gaat het om 'spookbewoners': mensen die het park als permanent woonadres opgeven, maar niet staan ingeschreven bij de gemeente. Om hoeveel gevallen van permanente bewoning het gaat, is nog niet bekend, laat de gemeentewoordvoerder weten. "Dit zijn we nog aan het inventariseren. Wel hebben meerdere mensen aangegeven daar te wonen. Daarnaast werd een aantal situaties aangetroffen waarbij de gemeente een rol kan spelen in de zorg."

De Belastingdienst kon ter plaatse openstaande claims innen, legde beslag op een chalet en roerende zaken. UWV en SVB gaan verder onderzoek doen naar de zaken die ze op het park aantroffen.