Geplukt Gerald Engelen

Hij is geboren en getogen in Grashoek, waar hij al opgroeide op een melkveebedrijf. Inmiddels heeft hij in Evertsoord zijn eigen melkveebedrijf en is dat zijn lust en zijn leven. In zijn vrije uurtjes vindt hij het belangrijk om de nodige ontspanning te pakken en spendeert hij graag tijd met zijn vrienden. Deze week wordt Gerald Engelen (49) geplukt.

Gerald groeide op als zoon van een melkveehouder in Grashoek. Daar hielp hij als kind altijd mee op het bedrijf en werd zijn basis al deels gelegd. “Toen al was ik het liefst buiten”, zegt hij. “En dat ben ik nu nog steeds.” Hij ging naar de basisschool in het dorp, waarna hij zijn weg vervolgde op de mavo in Meijel. Toen hij daar zijn diploma had gehaald, ging hij naar de MAS in Horst. Na nog één jaar praktijkschool ging hij aan het werk op het melkveebedrijf van zijn ouders.
In 1993 ontmoette Gerald zijn vrouw Renate, die ook op was gegroeid op een melkveebedrijf. “We kwamen elkaar tegen op de fokdag in Ysselsteyn, maar pas een paar maanden later, op de Sevenumse kermis, sloeg de vonk echt over.” In 1999 kregen Gerald en Renate de kans om in Evertsoord een eigen melkveebedrijf te beginnen. Die kans werd met beide handen aangegrepen. “Het is een prachtige baan. Mijn werk is ook echt een hobby. Ik ben altijd buiten en met de koeien bezig”, zegt hij. “En natuurlijk zijn er ook wel minder leuke kanten, die vooral te maken hebben met de strenge regelgeving, maar die gelden voor de hele sector en daar leer je mee omgaan.”
Gerald en Renate hebben samen één zoon en twee dochters: Bram (19), Rian (18) en Imke (17). Ook zij zijn veel op het bedrijf te vinden. “Een doel van ons is om het bedrijf ook voor hen zo goed mogelijk voort te zetten”, zegt Gerald. “Twee van de drie zijn tot nu toe geïnteresseerd om het misschien over te nemen.” Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeurt, blijft echter afwachten, vindt Gerald. “Het wordt misschien nog wel heel anders, dat kun je nu moeilijk inschatten.”
Hoewel het melkveebedrijf veel tijd in beslag neemt, vindt Gerald het ook belangrijk om op zijn tijd te ontspannen. “Echt op vakantie gaan we niet vaak, hoewel er binnenkort wel een reis naar Canada op het programma staat. Onze zoon Bram loopt daar nu stage, dus hebben we ook echt een doel om heen te gaan”, legt hij uit. “Maar reizen is niet heel makkelijk met het bedrijf. Er moet altijd iemand hier zijn die weet wat hij doet, met kennis en ervaring.” Gerald heeft dan ook geleerd om zelf vakantie te creëren. “Als ik vakantie wil, dan ga ik ’s middags lekker in de tuin zitten, steek ik de barbecue aan, pak ik er een biertje bij en ga ik lekker niks doen. Ook dat is vakantie.” Dat hij dan om 17.00 uur de koeien weer moet gaan melken, hoort erbij, vindt hij.
Gerald moet zeven dagen in de week 24 uur per dag alert zijn, maar dat betekent niet dat hij geen tijd heeft voor hobby’s. “Ik ga graag een keer zwemmen en ook vrachtwagen rijden is een hobby”, vertelt hij. “Verder ben ik sinds een jaar begonnen met beugelen, samen met de Pieëlse Beugelaars, een groepje vrienden. Dat idee is met carnaval een keer ontstaan en nu gaan we iedere twee weken op een woensdagavond beugelen.” Tijd met vrienden vindt hij sowieso erg belangrijk. “Ik heb twee vriendengroepen, een met de mannen uit de Peel en ook een groep met vrienden van vroeger, uit Grashoek, Helden en Panningen.” De donderdagavonden zijn dan ook standaard gereserveerd voor vrienden en ook gaat Gerald graag zo nu en dan op stap met zijn vriendengroepen. “Voor mij is dat ontspanning en dat is, met of zonder melkveebedrijf, gewoon af en toe nodig.”